Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Kľúčom k úspechu sú informácie

AgroserverEkonomika
Kľúčom k úspechu sú informácie
Hoci ministerstvo pôdohospodárstva schválilo Koncepciu systému poradenských služieb v pôdohospodárstve SR ešte v roku 2007, systematicky sa ňou začalo zaoberať až v tomto roku. V poslednom období sa koncepcia pôdohospodárskeho poradenstva znova prehodnocuje. „Začínajú sa klásť základné piliere jednotného integrovaného systému poradenstva u nás. Medzi priority možno zaradiť cieľavedomú koncepciu pôdohospodárskych poradenských služieb, personálne, materiálne a organizačné dobudovanie centra pôdohospodárskeho poradenstva aj v regiónoch, akreditáciu vzdelávania pôdohospodárskych poradcov SR, certifikáciu poradcov a vedenie Centrálneho registra pôdohospodárskych poradcov SR,“ hovorí riaditeľ Centra pôdohospodárskeho poradenstva na Agroinštitúte Nitra profesor Dušan Šimo. Realizáciou Koncepcie systému poradenských služieb v pôdohospodárstve SR totiž ministerstvo poverilo Agroinštitút Nitra, ktorý sa od júla 2008 pretransformoval na štátny podnik, do ktorého sa integroval aj Ústav vedeckotechnických informácií v poľnohospodárstve. Na realizácii koncepcie, a tým aj na vzdelávaní, sa tiež podieľa Národné lesnícke centrum – Ústav lesníckeho poradenstva a vzdelávania vo Zvolene (NLC-ÚLVP), Inštitút vzdelávania veterinárnych lekárov v Košiciach (IVVL), ako i vedecko-výskumná základňa MP SR.

Dôraz na vzdelávanie
„Veľkú pozornosť musíme venovať edukačnému procesu, skvalitniť lektorskú prácu, zvýšiť podiel printových študijných materiálov, ktoré by boli plošne distribuované užívateľom, skvalitniť elektronické informácie, osobitne pre Krížové plnenie,“ zdôrazňuje Dušan Šimo. Aby zvýšil kvalitatívnu stránku pôdohospodárskeho poradenského systému, Agroinštitút Nitra, štátny podnik, kreoval skupinu expertov pre PPS. Dnes ju tvorí 85 popredných osobností univerzít, vedecko- výskumnej základne, i skúsených manažérov štátnej a podnikateľskej sféry. Vzhľadom na to, že vydávaním certifikátov a vedením Centrálneho registra pôdohospodárskych poradcov SR poverilo ministerstvo Agroinštitút Nitra, Pôdohospodárska platobná agentúra stiahla zo svojej webovej stránky zoznamy poradcov a akreditovaných poradcov. O zapísanie do centrálneho registra totiž už musia požiadať Agroinštitút. Doterajší oficiálni poradcovia mali možnosť uchádzať sa o plynulý prechod do aktuálneho registra. Sprísnením podmienok pre poradcov chce rezort zvýšiť úroveň poradenstva na Slovensku.

Priestor pre poradcov
Nariadenie Rady (ES) č. 1782/2003 totiž ukladá členským štátom EÚ zriadiť pôdohospodárske služby minimálne na požiadavky uvedené v zákonných normách a na udržanie pôdy v dobrom poľnohospodárskom a environmentálnom stave, tzv. GAEC – good agricultural and environmental condition. „Pôdohospodárske poradenské služby (PPS) by mali pomáhať naplniť farmárom, obhospodarovateľom lesa, ako aj prvotným spracovateľom agrárnych komodít základné zákonné normy hospodárenia, udržiavať krajinu, zvýšiť ekologické prístupy k hospodáreniu v zelenom sektore, lesnom hospodárstve, rozvoji vidieka, produkovať neškodlivé potraviny, ochraňovať zdravie ľudí, zvierat a rastlín, ako aj ďalšie priority podnikania. Aby subjekty podnikateľského priestoru dodržiavali európske a národné normy, treba im približovať základné rámce požiadaviek. V súčasnom marketingovom priestore vo vzťahu naeurópsky trh a celý rad národných a regionálnych zvláštností, treba profesionálne a permanentne študovať a uvádzať do podnikania platné normy, osobitne vo vzťahu k čerpaniu podporných prostriedkov z fondov EÚ. Značná časť podnikateľských subjektov zeleného sektora sa uchádza o podporné prostriedky, ale vyskytujú sa problémy práve s odborným profesionálnym prístupom k tvorbe projektov a tu je priestor pre pôdohospodárskych poradcov,“ vysvetľuje riaditeľ centra profesor Dušan Šimo.

Autor článku: Adriana VEREŠPEJOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 19/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice