Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 16. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Jahnátek pohrozil zablokovaním reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ

Jahnátek pohrozil zablokovaním reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ
Dvojdňové zasadnutie Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v Bruseli, zamerané na dosiahnutie dohody o reforme spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) EÚ, sa nečakane skomplikovalo. Slovenský minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek uviedol, že rokovania môžu potrvať až do stredy a naznačil hlboký názorový rozkol medzi pôvodnými 12 členskými štátmi EÚ a pätnástkou nových členských štátov.

Podľa Jahnátka má írske predsedníctvo EÚ ambíciu uzavrieť do konca júna štyri nariadenia, podľa ktorých sa európski poľnohospodári majú riadiť do roku 2020. Rok trvajúce rokovania ministrov o reforme SPP však zatiaľ nepriniesli výrazný posun a ministrom sa ani v pondelok, ani dnes nedarilo nájsť spoločné kompromisné riešenie pre túto politiku.

Podľa slovenského ministra sú viditeľné názorové rozpory medzi starými a novými členskými štátmi a existujúce bariéry sa zatiaľ nedarí prekonať.

Slovenská delegácia na Rade upozornila, že počas predchádzajúceho programovacieho obdobia (2009-13) bolo možné identifikovať určité chyby systému. Vďaka rozdielnym prístupom ku krajinám s režim jednotnej platby na plochu (SAPS) a krajinám s režimom jednotnej platby (SPS) došlo podľa Jahnátka na Slovensku takmer k zániku špecializovanej rastlinnej výroby alebo chovu ošípaných a hydiny. Ide o oblasť takzvaných citlivých položiek a diferencovaný prístup voči starým a novým členským štátom na Slovensku viedol k výpadkom produkcie v tomto sektore o viac ako 50 percent a ku každoročnému úbytku 10.000 pracovných miest.

"Preto, keď teraz navrhujeme nový systém, musíme zohľadniť negatívne dopady. Nielen u nás, lebo aj ostatné nové členské štáty majú podobné problémy ako my," zhodnotil situáciu Jahnátek.

Minister spresnil, že náročné rokovania, ktoré začali v pondelok ráno neviedli k želanému kompromisu a preto sa zvolil variant trilaterálnych rozhovorov, keď pred zástupcov Európskej komisie (EK) a írskeho predsedníctva predstúpi každý členský štát so svojimi troma najdôležitejšími prioritami.

Slovenská delegácia rokovala až v pondelok neskoro večer, pričom tri "nepriestrelné" priority, ktoré predstavil Jahnátek sa týkajú 15 percent dobrovoľne viazaných platieb s možnosťou výberu pre členské štáty  v oblasti citlivých položiek, zachovanie kvót v oblasti cukru a využívanie výsadbových práv.

Prvá z priorít sa týka zmeny článkov 38 a 39 dohody, čo znamená, že na citlivé položky majú mať vplyv samotné štáty a nebudú taxatívne navrhované EK. Druhá priorita sa týka obáv, že ak EÚ od roku 2015 prejde na nekótovaný systém cukru, Slovensko by mohlo prísť o okolo 3000 pracovných miest. A do tretice, v oblasti výsadbových práv, je obava, že ak sa umožní napríklad nekontrolovaný systém výsadby vinohradov, zmení to podiel dovozov vína na Slovensko, čo potopí kvalitných slovenských vinárov.

Jahnátek v oblasti presadzovania priorít uviedol, že pre Slovensko sú neakceptovateľné návrhy, ktoré by viedli k ďalšiemu zhoršovaniu situácie našich farmárov a poľnohospodárov.

"Pokiaľ nedosiahneme 15 percent priamych platieb pre citlivé sektory, čo je naša hranica, budeme blokovať návrh reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky," upozornil Jahnátek.

V prípade, ak sa ministrom poľnohospodárstva nepodarí dosiahnuť potrebný kompromis do stredy do rána, podľa Jahnátka sa bude musieť zopakovať zasadnutie Rady a pokračovať v rokovaniach či už na bilaterálnej alebo trilaterálnej báze.

 

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice