Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 29. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Hipológia - nový odbor na SPU Nitra

AgroserverChov
Hipológia - nový odbor na SPU Nitra
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre (SPU) by mala začať od septembra budúceho roka vychovávať odborníkov v oblasti chovu koní a jazdectva. Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov pripravila k akreditácii nový bakalársky študijný program Hipológia, zameraný na chov a využitie koní. Nitra 24. júna (TASR) - „Podľa hodnotenia pracovnej skupiny Akreditačnej komisie ako poradného orgánu vlády SR možno predpokladať, že program bude akreditovaný. Študenti začnú študovať hipológiu od septembra 2010,“ informoval dekan fakulty Daniel Bíro.

Podľa odborníka z Katedry špeciálnej zootechniky Marka Hala vychádza študijný program z veľkého záujmu študentov o predmet jazdectvo a chov koní v minulých rokoch. "Očakávame, že záujem o bakalársky študijný program Hipológia budú mať mladí ľudia, ktorí už majú nejaké návyky z oblasti chovu koní a jazdectva. V štúdiu je zahrnutý program anatómie a fyziológie koní, správania sa zvierat, welfaru, hipoterapie," uviedol Halo.

Študenti budú mať povinné jazdectvo, naučia sa manažovať a vytvárať najvhodnejšie podmienky pre chov koní. "Zároveň chceme umožniť študentom, ktorí majú športové ambície, rozvíjať tieto možnosti, zúčastňovať sa na domácich i medzinárodných súťažiach. Pripravujeme aj projekt, ktorý by nám pomohol získať špecialistu v oblasti hipoterapie, ktorý by dokázal pracovať s handicapovanými ľuďmi a odovzdal by svoje poznatky študentom," konštatoval Halo.

Hipológiu by podľa jeho slov nemalo študovať veľké množstvo študentov, prvý rok bude otvorený iba jeden krúžok v rámci tohto študijného programu. Záujem o chov koní a jazdectvo má v súčasnosti stúpajúcu tendenciu. Ročne prejde chovateľským zariadením SPU zhruba 150 študentov, približne 10% z nich sa aktívne a takmer denne zapája do činnosti spojenej s chovom koní.

Katedra špeciálnej zootechniky SPU v súčasnosti koordinuje činnosť univerzitného jazdeckého strediska v Nitre a vzorkovnice chovu koní vo Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku v Koliňanoch a je gestorom predmetov chov koní, jazdectvo pre začiatočníkov a jazdectvo pre pokročilých. Vo vzorkovnici chovu koní študenti spoznávajú technológie a samotný chov koní.

V jazdeckom stredisku sa v prvej etape zaoberajú základmi práce s koňmi, ošetrovaním, jazdením a zapriahaním. Druhá etapa je zameraná na manažovanie športových koní, prípravu tréningových plánov a výcvik koní. Zároveň majú študenti možnosť zúčastňovať sa na pretekoch a získať licenciu jazdca či kvalifikáciu trénera.

Jazdecké stredisko vzniklo pred 12 rokmi a v súčasnosti je v ňom desať koní z celkového počtu 22, ktoré vlastní SPU. Materiálne a priestorové vybavenie strediska spĺňa podľa Hala medzinárodné kritériá vyššej úrovne. „K dispozícii máme krytú jazdiareň s kvalitným povrchom, čo je mimoriadne dôležité z hľadiska zachovania dobrého pohybového aparátu koní, regeneračnú linku pre kone, prepravník zvierat, sedlá, uzdy a prekážky. Denne sledujeme správanie koní, čo nám umožňuje vyhodnocovať pre ne najvhodnejšie podmienky z hľadiska welfaru."

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice