Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 20. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Finančná pomoc a dotácie pre vinárov

AgroserverVinohradníctvo
Finančná pomoc a dotácie pre vinárov
Skúsení vinári si pamätajú obdobie, kedy slovenské vinohradníctvo a vinárstvo boli – čo sa týka technologického vybavenia – v porovnaní s ostatnými štátmi Európy na vrchole. No podkapitalizáciou odvetvia sa táto doba pominula a revitalizácia postupuje malými krôčikmi. I keď v súčasnosti sa kvalita u nás vyrobených vín stále zvyšuje a majstri vinári zožínajú na svetových výstavách obrovské úspechy, stále máme čo doháňať. Obmedzený prísun finančných prostriedkov do slovenského vinohradníctva a vinárstva totiž spôsobil útlm.

Túto skutočnosť odzrkadľuje zredukovaný počet vinohradov, ktoré dnes obhospodarujeme. Slovensko v súčasnosti hospodári na výmere okolo 12-tisíc hektárov vinohradov. Vzhľadom na to, že potenciál našej krajiny je 22-tisíc hektárov, reálna výmera je primalá. Na revitalizáciu sú vyhradené finančné prostriedky z eurofondov, ale aj zo štátneho rozpočtu.

O aké dotácie môže pestovateľ žiadať

Možností je viacero. V tomto roku možno získať dotácie prostredníctvom priamych platieb na plochu, z fondu Program rozvoja vidieka 1.1. 1.2., formou štátnej pomoci, cez Spoločnú organizáciu trhu s vínom poslednou možnosťou je Iná pomoc. „V každom opatrení je uvedená nejaká podpora, no nemôžu prekrývať. V praxi to znamená, peniaze na výstavbu podnikovej predajne môžete získať z jedného opatrenia a do nej potrebné zariadenie zas prostredníctvom druhého,“ vysvetľuje Jaroslava Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku.

Priame platby na plochu

Najjednoduchším opatrením, ako získať finančnú podporu, sú priame platby na plochu. Táto možnosť je obmedzená minimálnou výmerou vinohradu jeden hektár a môže sa skladať z 0,3-hektárových blokov. „Vlani bola jednotná platba na hektár 96 eur. V tomto roku sa priame platby zvýšili na 109 eur. Pestovateľ súčasne dostane aj čiastku vo výške 31,45 eura na hektár, čo je príspevok na vinič. Spolu táto suma predstavuje 141 eur na hektár vinice,“ spresňuje Jaroslava Pátková. Ak pestovateľ vstúpi do integrovanej produkcie hrozna a vína, dotácia je až 600 eur na hektár, v ekologickej produkcii je podpora ešte vyššia – 900 eur na hektár. „Toto sú dotácie, ktoré pestovateľ môže získať len za to, že má vinohrad, ktorý je registrovaný a pestuje na ňom vinič,“ hovorí riaditeľka zväzu. V rámci tohto opatrenia možno požiadať ešte o podporu v podopatrení Ochrana proti erózii vo vinohradoch.

Ak sa vinica nachádza na svahoch, kde je svahovitosť 3-10 stupňov, má pestovateľ nárok na ďalších 72,53 eura na hektár. Pri svahovitosti od 10 do 18 stupňov sa podpora pohybuje vo výške 87,07, pri extrémne vysokej svahovitosti nad 18 stupňov je podpora na jeden hektár až 103,83 eura.

Program rozvoja vidieka

Výzvy na modernizáciu fariem prebehli ešte v minulom roku. Z vyhradeného balíka peňazí ešte zostali finančné prostriedky, a tak ministerstvo pôdohospodárstva plánuje v priebehu mája vyhlásiť ďalšie výzvy. „Zatiaľ sú to len návrhy, ale chceme, aby sa príspevok sústredil na podporu zamestnávania, výsadbu nových vinohradov, nákup mechanizácie a úplnou novinkou bude podpora na výstavbu podnikových predajní,“ hovorí Jaroslava Pátková. Myšlienka finančne pomôcť pestovateľom hrozna a výrobcom vína pri výstavbe podnikových predajní a reprezentačných priestorov je iniciatíva ministra Stanislava Becíka zlegalizovať predaj z dvora.

Iná pomoc

Aj táto forma čerpania finančných prostriedkov je úplnou novinkou. Zatiaľ nie sú presne definované požiadavky, ale podľa slov Jaroslavy Pátkovej, zadefinovanie presných požiadaviek možno očakávať v najbližších dňoch. „Zatiaľ je len pevne stanovená sadzba, ktorá je 62 eur na hektár. Farmár ich dostane vtedy, ak zaktualizuje údaje vo vinohradníckom registri, ktorý vedie Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v spolupráci s Výskumným ústavom pôdoznalectva a ochrany prírody. V skutočnosti pôjde o to, že pôdoznalci majú ortofotomapy celého Slovenska a treba urobiť párovanie s vinohradníckym registrom. Majiteľ vinohradu na fotografii ukáže, ktorý je jeho vinohrad a zároveň sa preukáže, že je jeho vlastníkom alebo ho má v nájme.

Spoločná organizácia trhu s vínom

Na rozdiel od predchádzajúcich opatrení, túto výzvu vyhlasujú pravidelne každý rok. Podporuje sa propagácia na trhu tretích krajín, poistenie úrody alebo investície. „V podpornom programe Investície, ktorý je stále len v návrhu a čaká na schválenie v Bruseli, dúfame, že bude možné získať finančné prostriedky na zavedenie apelačného systému. To znamená, že ak si napríklad vinári zo Skalice budú chcieť ochrániť Skalický rubín, môžu získať dotáciu na zavedenie tohto systému. Do investícií patrí napríklad aj vybavenie podnikových predajní,“ vysvetľuje podrobnejšie podporný program investícií Jaroslava Pátková.



Do spoločnej organizácie trhu s vínom ďalej patrí aj podpora na používanie zahusteného hroznového muštu namiesto cukru pre´zvyšovanie prirodzeného alkoholu vo víne. Posledným bodom je reštrukturalizácia vinohradov. Tento podporný program zahŕňa zmenu odrodovej skladby viniča alebo zahustenie vinohradu. „Našťastie, dotácie sa v tomto roku zvýšili aj pre tých, ktorí požiadali o tieto opatrenia skôr. Z tri a pol tisíca eur sa vyšplhali až do výšky 17-tisíc eur na hektár vinice, čo už nie je malá čiastka a farmárom stojí za to o ňu požiadať,“ hovorí riaditeľka zväzu o dotačných injekciách, ktoré by mohli dopomôcť obnove a reštrukturalizácii vinohradov.

Štátna pomoc

Poslednou formou, ako získať finančný príspevok, je štátna pomoc. Tento príspevok slúži ako podpora pri aktívnych účastiach na výstavách.

Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 12/2009




Komentáre k článku:

Milan | 08-07-2019 16:36:50
Ako je to pre malých pestovateľov čo majú malé vinice ????
Pluto Credit Finance | 22-02-2019 03:50:07
Hľadáte dnes legitímnu pôžičku? Boli ste odmietnuté bankami kvôli zlej úverovej histórii? Starostlivosť o nič viac, pluto úverové financovanie doma je vaša obrat len s dostupnou úrokovou sadzbou 3%. Kontaktujte nás teraz cez

E-mail: plutocreditfinancier@gmail.com
Whatsapp: +18474539904
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice