Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Fendt Katana 65 – zrealizované ambiciózne ciele

Fendt Katana 65 – zrealizované ambiciózne ciele
Prvýkrát predstavený verejnosti vo Wadenbrunne a v súčasnosti od začiatku mája prevádzkovaný prvými zákazníkmi: rezačka Fendt Katana 65. Ciele, ktoré si stanovili inžinieri v Marktoberdorfe pre tento nový vývojový program, boli náročné vo všetkých smeroch. Prvé prevádzkové skúšky a skúsenosti zo skutočného života presvedčivo potvrdili, že filozofia FENDT Efektívna Technológia „Viac z menej“ bola na sto percent úspešne zrealizovaná aj v samohybnej kosačke Fendt Katana 65.

Ambiciózne ciele

Prvé stroje zo sériovej výroby opustili brány nového závodu v Hohenmölsene na juhu Saxony-Anhalt na začiatku mája a v súčasnosti ich prevádzkujú prví zákazníci. “V niekoľkých posledných týždňoch sme začali priamo v teréne dokazovať zákazníkom, že naša rezačka viac než len spĺňa vysoké nároky, ktoré Fendt zvyčajne kladie na účinnosť a kvalitu. Tím Fendt Katana 65 urobil kus vynikajúcej práce a zrealizoval naše veľmi ambiciózne ciele,“ povedal Peter-Josef Paffen, hovorca vedenia Fendt.

Fendt Katana

Tím vývojárov Fendt v Marktoberdorfe štyri roky intenzívne pracoval, aby bol schopný stanoviť nové štandardy v tomto segmente. Vysoký výkon, optimálna kvalita nasekaného materiálu, nízka spotreba paliva a teda najvyššia ekonomická efektívnosť, špičkové prostredie obsluhujúcej osoby a maximálna prevádzková spoľahlivosť boli jasnými cieľmi pri vývoji tohto významného stroja, ktorý dopĺňa sortiment zberacích strojov Fendt. Výsledkom je zberačka s množstvom zaujímavých technických detailov a inovačných riešení, ktoré ožili pod menom Katana. Katana je japonský samurajský meč a symbolizuje vysoký výkon, ostrosť a presnosť. Tento rok bude vyrobených päť strojov; v nasledujúcom roku sa plánuje s 25 kusmi.

Najväčší rezací bubon na trhu

Šesť hydraulicky poháňaných podávacích kladiek stláča produkt a rovnomerne ho navádza do rezacieho bubna – a to aj pri veľkých množstvách pozbieraného produktu. Veľký počet kladiek okrem optimálneho podávania umožňuje aj to, aby bola medzi detektorom kovov a rezacím bubnom veľká vzdialenosť, čo znamená, že cudzie predmety sú včas zistené, čím sa spoľahlivo predchádza poškodeniu. Na splnenie prevádzkových požiadaviek je možné rezaciu dĺžku plynule nastaviť priamo z kabíny od 4 do 22 mm alebo od 8 do 44 mm (so 14 nožmi). Uzatvorený rezací bubon s priemerom720 mm, ktorý je nainštalovaný na Fendt Katana 65, je v súčasnosti najväčší na trhu a zabezpečuje rovnomerne vysoký výkon s optimálnou kvalitou nasekaného materiálu. Vykompenzované usporiadanie celkovo 28 nožov zabezpečuje veľmi presné rezanie a zároveň šetrí palivo. Systém automatického ostrenia nožov, ktorý sa taktiež ovláda z kabíny, zabezpečí rýchle naostrenie vytvrdených nožov na ich úplnú ostrosť.

Inovatívny drvič s uhlovým kotúčom

Kukuričné zrná sú spracovávané pomocou nového drviča s uhlovým kotúčom. Obidve kladky drviča sú vo vzájomnom zábere a vyznačujú sa špeciálnou konštrukciou, ktorá zabezpečuje mimoriadne veľký brúsny povrch, takže každé zrno je účinne rozdrvené. Pretože kladky sa otáčajú takmer rovnakou rýchlosťou, je potrebné menej energie než pri predchádzajúcich riešeniach, čím sa značne znižuje spotreba paliva. Prepnutie z kukurice na krmoviny je ľahké a rýchle, pretože drvič sa môže elektrohydraulicky vyklopiť bez potreby náradia. Pri dlhších prácach na zbere krmovín sa drvič môže zo stroja ľahko demontovať.

Dúchadlo zabezpečuje veľkú kapacitu vykladania s malými nárokmi na energiu. Výstupný žľab sa hydraulicky naklápa o 210 stupňov a je vybavený ochranou voči kolízii. Umožňuje dobrý výhľad na výstupný tok a taktiež zabezpečuje rýchlu zmenu z vykladania na jednej strane na vykladanie na druhú stranu. Výstupná výška šiestich metrov zabezpečuje optimálne naplnenie veľkých prepravných vozidiel.

Pre zberač používa Fendt odskúšanú a otestovanú technológiu od Kempera, ktorá je v ponuke ako výrobné riešenie zo závodu. Tri metre široký zberač krmovín je vybavený hydraulickým sklopným snímacím kolesom a má aktívnu terénnu reguláciu tlaku. Týmto sa zabezpečuje čistý zber koseného záberu a to aj pri vysokých rýchlostiach. Zberač kukurice, ktorý je k dispozícii pre osem, desať alebo dvanásť radov, je riadený dotykovými hrotmi a má aktívnu výškovú a postrannú reguláciu, takže vždy rovnomerne sleduje tvar terénu. Zberače sú prichytené na výkyvnom ráme, ktorý sa otáča okolo strednej osi prívodného žľabu. Tok zberaného produktu je vždy rovnomerný a to aj vtedy, keď je zberač naklonený alebo pri náročných prevádzkových podmienkach.

Účinný a výkonný

Fendt Katana 65 je poháňaný 16 litrovým motorom V8 od Mercedesu s výkonom 650 konských síl, ktorého výkonnostné charakteristiky boli špeciálne upravené pre činnosti rezania. Motor, ktorý je na trhu známy svojou vysokou spoľahlivosťou a výkonom, má aj mimoriadne dlhé servisné intervaly. Fendt sa pri rezačke taktiež spolieha na úspornú palivovú technológiu SCR pre účely dodržania zhody s emisnou normou Stupeň 3b (Rada IV interval). Následná úprava výfukových plynov močovinovým roztokom AdBlue znamená nízku spotrebu paliva s výnimočnými dynamickými vlastnosťami. Veľký chladiaci systém je nepretržite čistený cez rotačný nasávací kanál, ktorý zabezpečuje prevádzkovú a funkčnú bezpečnosť všetkých jednotiek a to aj v extrémnych podmienkach.

Pre prevádzku s krmovinami je možné aktivovať režim ECO Power, ktorý znižuje rýchlosť motora z 2.000 ot./min. na palivový úsporný režim s rýchlosťou 1.600 ot./min. Dvojstupňový prevod udržiava prevádzkovú rýchlosť podávacieho systému, systému valcov a výstupného systému na konštantnej úrovni, čím sa zabezpečí udržanie rovnomernej vysokej frekvencie rezania a tak aj optimalizáciu výkonu. Na dosiahnutie vysokého výkonu s maximálnym využitím motora v režime zberu kukurice, regulácia obmedzenia záťaže automaticky nastaví rýchlosť jazdy tak, aby zodpovedala množstvu zbieraného materiálu.

Odpružená zadná náprava zaručuje maximálny komfort jazdy aj pri najvyššej rýchlosti až do 40 km/h. Najvyššia dopravná rýchlosť sa už udržuje v palivovom úspornom režime 1.600 ot./min. Hydrostatický pohon štyroch kolies zabezpečuje, že jazda s Fendt Katana 65 je bezpečná a to aj v náročnom teréne, ako sú napríklad svahy. Integrované kotúčové brzdy zabezpečujú optimálnu bezpečnosť.

Kabína – veľkorysé rozmery a prepracovaná ergonomika

Úplne novo vyvinutá kabína poskytuje veľké množstvo priestoru a vynikajúcu širokouhlú viditeľnosť. Veľké presklená plocha zabezpečuje obsluhujúcej osobe výnimočný výhľad na priestor prívodného žľabu a na celý priestor výstupu z výstupného žľabu. Odskúšaná a osvedčená lakťová opierka z traktorov Vario a Varioterminal, ktorú si užívatelia veľmi obľúbili, bola prevzatá aj pre rezačku a prispôsobená prevádzkovej filozofii zberačky. Nie je to len pohodlná lakťová opierka, ale aj ergonomická ovládacia jednotka s pákovými prepínačmi a membránovými tlačidlami dôležitých funkcií.

Terminál so špeciálne prispôsobenými funkciami sa môže prevádzkovať buď pomocou dotykovej obrazovky alebo pomocou tlačidiel a otočného ovládania. Pákový ovládač (joystick) s pohodlným úchopom bol kompletne nanovo vyvinutý špeciálne pre rezačku. Pohodlne umiestnené ovládania na pákovom ovládači umožňujú nastavenie najdôležitejších funkcií rezania. Momentálne prebieha plánovanie, aby bolo možné Fendt Katana 65 vybaviť takými funkciami, ako je napríklad dokumentácia VarioDoc alebo automatickým riadiacim mechanizmom VarioGuide.

Vynikajúca prístupnosť

Vďaka vynikajúcej prístupnosti sú práce údržby rýchlo hotové. Veľké bočné panely sa dajú ľahko otvoriť pomocou rovnobežníkovej väzby. Údržbová plošina medzi sekacou jednotkou a motorom sa vyznačuje veľkorysým dizajnom. Lokálni predajcovia Fendt majú špeciálne zaškolených technikov, ktorí poskytujú štandardnú pomoc s dodržaním typicky vysokej kvality služieb Fendt.


O Fendt

Fendt je vedúca, technicky vyspelá značka AGCO pre zákazníkov s najvyššími nárokmi. Traktory a zberacie stroje od Fendt sú nasadzované do terénu v obchodne orientovaných družstvách a v iných záujmových oblastiach použitia na celom svete. Fendt je v mnohých odvetviach poľnohospodárskej techniky vyslovene priekopníkom a prichádza s inováciami, ktoré určujú nový smer. A preto zákazníci Fendt oveľa skôr využívajú prínos najnovšej technológie na zlepšenie výkonu, účinnosti a ziskovosti svojich družstiev. Fendt zamestnáva približne 3.300 ľudí v oblasti výskumu a vývoja, predaja a marketingu, výroby, služieb a správy vo svojich závodoch v Marktoberdorfe a Asbach-Bäumenheime v Bavorsku, Nemecko.

O AGCO

AGCO, Vaša poľnohospodárska spoločnosť, (NYSE: AGCO) bola založená v roku 1990 a ponúka kompletný sortiment produktov ako sú traktory, kombajny, náradie na kosenie a zber sena, postrekovače, stroje na kosenie a zber krmovín, vybavenie, nástroje a náradie na obhospodarovanie pôdy a príslušné náhradné diely. Poľnohospodárske produkty AGCO sa predávajú pod nosnými značkami Challenger®, Fendt®, Massey Ferguson® a Valtra® a ich celosvetová distribúcia sa realizuje prostredníctvom viac ako 2.600 nezávislých predajcov a distributérov vo viac ako 140 krajinách sveta. Pre zákazníkov, ktorí splnia príslušné podmienky, je k dispozícii financovanie maloobchodných nákupov prostredníctvom AGCO Finance. AGCO más voju centrálu v Duluth, Georgia, USA. V roku 2010 AGCO dosiahol netto obrat 6,9 miliárd amerických dolárov.
www.agcocorp.com

Vyhlásenie Safe Harbor (bezpečný prístav)

Vyhlásenia, ktoré nie sú historickými udalosťami, vrátane predpokladov vzhľadom na vývoj a predaj výrobkov vyrábaných spoločným podnikom (joint venture), sú len výhľadmi do budúcnosti a podliehajú rizikám, následkom ktorých môže dôjsť k tomu, že skutočné výsledky sa budú podstatne odlišovať od výsledkov prezentovaných vo vyhláseniach. K týmto rizikám patrí prípadné zníženie dopytu výrobkov následkom poveternostných podmienok, dopytu a iných podmienok, ktoré majú vplyv na tržbu družstiev, následkom aktivít výrobcov konkurenčných výrobkov a tiež sem patria bežné riziká, ktoré sú sprievodnou črtou akvizícií. Ďalšie informácie týkajúce sa týchto a iných faktorov sú obsiahnuté v archívoch AGCO pri Komisii pre cenné papiere a burzu, vrátane formuláru 10-K pre rok končiaci 31. decembra 2010. AGCO odmieta akúkoľvek povinnosť aktualizovať akékoľvek vyhlásenia ohľadne výhľadov do budúcnosti s výnimkou tých, pre ktoré je to vyžadované zákonom.

 

Medzinárodná tlačová konferencia AGCO/Fendt 2011

 

Kontakt:

Ing.Blažena Ácsová

Marketing specialist

HRIADEĽ, spol. s r.o.

Cabajská 28

949 01 Nitra

Tel.č.: 00421/37/6921703

Mobil: 00421/(0) 903 249 454





Komentáre k článku:

martin škorník | 02-01-2013 14:43:53
najlepšie traktori aj kombajni su fendt
najsilnejšie aj najuspornejšie aj najpeknejšie
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice