Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

EÚ sa snaží zabrániť stratám pri plytvaní potravinami

AgroserverPotraviny
EÚ sa snaží zabrániť stratám pri plytvaní potravinami
Členské štáty Európskej únie žiadajú Európsku komisiu (EK), ako výkonný orgán EÚ, aby sa zaoberala stratami, ku ktorým dochádza pri zbere úrody a plytvaní potravinami v obchodných reťazcoch. Dnes s týmto návrhom prišla maďarská delegácia v rámci bruselského zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo, uviedla štátna tajomníčka ministerstva pôdohospodárstva SR Magdaléna Lacko-Bartošová.

Lacko-Bartošová pre TASR uviedla, že maďarská delegácia na Rade ministrov predložila dokument, ktorým chce zabrániť ekonomickým stratám dochádzajúcim pri zbere úrody a stratám, ktoré sú zapríčinené plytvaním potravín v obchodných reťazcoch fungujúcich v priestore EÚ.

"Je to vážna politika aj pre Európsku úniu. Väčšina delegácií podporuje maďarský návrh a žiada Európsku komisiu, aby sa tejto otázke vážne venovala a prijala príslušné opatrenia," uviedla štátna tajomníčka.

Podľa jej slov na základe údajov Svetovej potravinárskej organizácie (FAO) každý občan EÚ, vrátane občanov Slovenska, znehodnotí ročne okolo 179 kilogramov potravín.

Ide o straty zaznamenané hlavne pri zbere úrody, ale aj straty v podobe zbytočného plytvania potravinami v obchodných reťazcoch.

"Je tu otázka, aké opatrenia prijať, aby sa zabránilo stratám a plytvaniu potravinami?" priznala Lacko-Bartošová. A spresnila, že Slovensko sa chce aktívne zapájať do hľadanie riešení.

Komisár EÚ pre životné prostredie Janez Potočnik dnes uviedol, že v Európskej únii sa ročne stráca a znehodnocuje asi 89 miliónov ton potravín. Uviedol to pri otvorení verejných konzultácií s občanmi, organizáciami, podnikmi a verejnými orgánmi na tému ako čo najúčelnejšie zabrániť plytvaniu s potravinami.

 

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.





Komentáre k článku:

Augustín Chmela | 30-08-2013 14:20:28
Obchodné reťazce šetrenie potravinárskym tovarom už niekoľko rokov myslia celkom vážne.
Napríklad všetko ovocie ktoré sa nepredá na v krajinách na západ od nás a museli by ho vyhodiť do odpadu, pozberajú zo svojich predajní naložia na palety a prevezú ich na Slovensko, dajú mu trochu nižšiu cenu, nazývajú to "akciové ceny", predajú tento bezcenný hnoj vo svojich supermarketoch na Slovensku.
Majú to už odskúšané a vedia že Slováci, ktorých platia
tak, že majú sotva na základné potraviny, to požerú a v paletách zostane už naozaj len hniloba. Neoplatí sa im ani vytriediť a vyhádzať hnilobu prv než sa dostane do predajne. EU tak ekonomicky rieši a bráni plytvaniu s potravinami v obchodných reťazcoch.
Podobne to ide aj z hydinou. Časť zvyškov ktoré sa vo Francúzku a v Nemecku nepredajú, už nemusia voziť do ďalekej Ghany, alebo Senegalu, môžu ekonomickejšie vyviesť k nám.
Keď sa im nato kontrola u nás príde, vyvezú to do niektorej zo susedných krajín a urobia z toho šmejdu paštéty a iné dobroty a dovezú nám to späť aj s pridanou hodnotou.
Takto vďaka platom na úrovni tretieho sveta, nás držia pri krku nás a ostatné východné štáty. Stali sme sa kolóniou a stokou Európskej Únie priamo v jej srdci a skonzumujeme veľké množstvá odpadu, ktorý produkujú západné štáty EU.
Takže my kupujeme a žerieme odpad zo západu, za ktorý platíme poctivou prácou oceňovanou v úrovni Bangladéžu.
Aby sme neskapali hladom, tak nám veľkodušne dajú aspoň nejakú výpomoc formou európskych fondov,aby sme mali aspoň vodovod,kanalizáciu a infraštruktúru, aby sa im ľahšie privážal ten hnoj ktorým nás živia a odvážali produkty ktoré pre nich zaň vyrábame.
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice