EK predpokladá pokles výroby a vývozu hovädzieho mäsa v roku 2012 a 2013
EK odhaduje na rok 2012 čistú produkciu hovädzieho a teľacieho mäsa v EÚ na úrovni 7,661 milióna ton jatočnej hmotnosti, čo je takmer o 5 % menej v porovnaní s rokom 2011.
"Tento pokles bude podľa EK pravdepodobne držať ceny na vysokej úrovni a zároveň obmedzí množstvo mäsa určeného na vývoz. Pokračujúca hospodárska recesia a historicky vysoká úroveň nezamestnanosti tlačí spotrebiteľov v EÚ ku konzumácii lacnejšieho mäsa, napríklad hydiny," informujú ATIS.
Po dlhodobejšom úbytku počtov kusov hovädzieho dobytka v EÚ, medziročne najvýraznejšie klesli počty zabitých kusov dobytka v prvom polroku tohto roka v Taliansku o 5 %, Írsku o 12 % a v Spojenom kráľovstve o 7 %.
EK predpokladá, že výroba hovädzieho mäsa v EÚ sa v roku 2013 zníži o 0,5 %. Vzhľadom na obmedzenú ponuku hovädzieho mäsa v EÚ sa očakáva, že cena zostane stabilná.
EK zároveň odhaduje, že vývoz hovädzieho mäsa z EÚ môže klesnúť na 190.000 ton v roku 2012, čo je oproti predchádzajúcemu roku o viac ako o 40 %. Tento pokles bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať aj v roku 2013 o ďalších približne 8 % na 175.000 ton.
V dôsledku obmedzenia globálnych zásob hovädzieho mäsa a slabého domáceho dopytu by mal v roku 2012 klesnúť aj dovoz tohto druhu mäsa do EÚ o 6,4 % na 268.000 ton. Jeho opätovný nárast o 8 % na 290.000 sa očakáva v roku 2013.
Vysoké ceny hovädzieho mäsa a slabý vnútorný dopyt by mohli spôsobiť zníženie jeho spotreby v roku 2012 a potom jej stabilizáciu v roku 2013.