Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Efektívne traktory Fendt

Efektívne traktory Fendt
Značka Fendt sa považuje vo veľa oblastiach za technického lídra. V strede záujmu celkového vývoja a výskumu Fendt stojí efektivita. Cieľom je zákaznikom ponúknuť produkty, s ktorými dosiahnu úspory celkových i jednotkových nákladov.

Fendt Exfficient Technology

Značka Fendt sa považuje vo veľa oblastiach za technického lídra. V strede záujmu celkového vývoja a výskumu Fendt stojí efektivita. Cieľom je zákaznikom ponúknuť produkty, s ktorými dosiahnu úspory celkových i jednotkových nákladov. Počínajúc novým výrobným radom Fendt 800 Vario a Fendt 900 Vario, ktoré sú vybavené úspornou technológiou SCR, zavádza Fendt nový pojem "Fendt Efficient Technology" ("Fendt efektívna technológia"). Pod toto logo budú sústredené všetky efektívne technológie Fendt. Fendt Efficient Technology sa člení na štyri oblasti: filozofia, inovácia, prínos pre zákazníkov a prínos pre životné prostredie.

Filozofia

Filozofia, ktorá stojí v pozadí Fendt Efficient Technology znie: VIAC AKO MENEJ. Fendt ponúka produkty, s ktorými môže zákazník počítať s väčšou úsporou času, väčšou úsporou paliva a prevádzkových náplní. Celková ekonomika prevádzky stroja je pre podnikateľsky zameraného poľnohospodára rozhodujúcim faktorom a dôvodom pre všetky rozhodnutia o nákupe. Fendt ponúka so svojimi produktmi ideálne riešenie nákladov na hektár, respektíve zníženie nákladov na motohodinu prevádzky.

Inovácia

Inovácie, ktoré značka Fendt každoročne prináša na trh,sú základom vynikajúcej efektivity všetkých produktov tejto značky. Z tých aktuálnych môžeme menovať práve technológiu spaľovania SCR u traktorov nových radov 800 a 900 Vario. S touto technológiou Fendt nieleže plní emisný limit 3 b (Tier IV interim), ale zároveň znižuje spotrebu paliva na najnižšiu možnú úroveň. Ďalšou priekopníckou inováciou je antiblokačný systém (ABS), systém regulácie tlaku v pneumatikách, najvyššia rýchlosť 60 km/h alebo Fendt-VarioTronic so systémom automatického navádzania traktorov VarioGuide a systém dokumentácie VarioDoc.

Prínos pre zákazníkov

Prínos pre zákazníkov je pre firmu Fendt na prvom mieste. Preto sa Fendt nekoncentruje len na koncepty šetriace palivo, ale stavia do popredia i komfort, bezpečnosť,výkon alebo radosť z jazdy.

Prínos pre životné prostredie

Prínos pre životné prostredie je u Fendt Efficient Technology postavený na štyroch základných kameňoch, Fendt sa vyznačuje zodpovednosťou k životnému prostrediu, čo je zároveň i základom práce v poľnohospodárstve. S technológiou SCR sa darí Fendtu príkladne redukovať emisie pevných častíc a CO2. K tomu samozrejme prináleží vysoký štandart produkcie pri výrobe všetkých produktov Fendt, rovnako ako i zníženie presahov vďaka automatickému systému navádzania VarioGuide.

Úspešnosť traktorov Fendt VARIO v teste DLG v Nemecku

Najhospodárnejšie vo svojich kategóriách

Traktory Fendt VARIO 2008 dosiahli svoj ďalší úspech. Podľa testu DLG v Nemecku sú typy od 312 až po 936 majstrami sveta v úspore paliva vo svojich kategóriách. Má to však svoje negatíva: čerpacím staniciam budú častejšie chýbať.

Fendt Vario – Investícia, ktorá sa oplatí a napĺňa radosťou

Podľa nezávislého medzinárodného odborného časopisu a najnovšieho testu DLG typy Fendt VARIO 312, Fendt VARIO 415, Fendt VARIO 820 a Fendt VARIO 936 značne vedú v oblasti úspory paliva. Prevádzka žiadneho konkurenčného stroja v testovaných kategóriách nie je hospodárnejšia než Fendt, je to vďaka vynikajúcej koncepcii pohonnej jednotky, z predností ktorej môžete Vy, ako vlastník Fendt-u najviac profitovať. Do tejto spomínanej koncepcie patrí okrem jedinečnej VARIO prevodovky aj systém spätného vracania ochladených výfukových plynov AGRex a štvorventilový motor so zníženými nominálnymi otáčkami na 2100 ot.

Merná spotreba paliva pri maximálnom výkone:

Jednoduché porovnanie, ktoré poukazuje na pozitívny vplyv pohonnej jednotky na náklady: Fendt VARIO 820. Medzi spotrebu najlepšieho a najhoršieho testovaného traktora v tomto porovnaní bol rozdiel takmer 10 l/prev. hodina pri plnom zaťažení. Pri porovnaní počítame s rozdielom 4 l/prev. hodina – rozdiel v nákladoch je pozoruhodný:

Spotreba traktorov

Merná spotreba na hektár a hodinu – tajomstvo úspešného hospodárenia

Cieľom Fendtu je byť lídrom na trhu aj do budúcna v merných jednotkách (nákladoch na motohodinu). Náklady na pohonné hmoty dosahujú až 60% z celkových nákladov (investičné a prevádzkové), tak teda je možné, že ich výška je aj dvojnásobok nákupnej ceny traktora. V mnohých nezávislých odborných časopisoch sú uverejňované články o vedúcej pozícii značky Fendt v hodnotených výkonových kategóriách.

Niektorí sa pozerajú na cenu – my na hospodárnosť

Keď analyzujeme všetky náklady súvisiace s investíciami do traktorov, tak spotreba pohonných hmôt má oveľa väčšiu váhu ako amortizácia, údržba či náklady na opravu. Dôslední a úsporní investori sa preto nesústredia na nákupnú cenu. Skutočne vtedy môžeme povedať, že sa oplatilo investovať, keď na konci životnosti traktora je súčet všetkých spotrebných nákladov pomerne nízky.

Stabilná hodnota Fendt nie je náhodná, ale je časťou jej hospodárskej priority

Fendt Vario je vybavené takou perspektívnou špičkovou technológiou, ktorá sa často objaví na trhu len oveľa neskôr, keď už priemerná technická úroveň dosiahne túto úroveň. Pre investrorov do Fendt je to výhoda, pretože aj použité Vario stroje sú vyhľadávané a dobre predajné. Myslite len na také prostredníctvom Fendt zavedené novinky, ako je Vario prevodovka obsluhovaná cez terminál Variotronic, alebo dopravná rýchlosť je 50 km/h resp. 60km/h. Traktory Fendt navyše už v základnej zostave sú veľmi dobre vybavené oproti ostatným konkurenčným značkám.

Zdroj DLG

Porovnanie traktorov

... A ČO NA TO NAŠI PARNERI?

Vladimír Chovan medziročne znížim spotrebu nafty o 100 000 l nafty za celý podnik

Ing. Vladimír Chovan
Agropartner Plavecké Podhradie (10 500 ha pôda)

Ako je mnohým známe, v Agropartneri sme zorganizovali v roku 2004 porovnávanie – praktické testy traktorov, za účasti 8 renomovaných zahraničných značiek, v ktorých v 3 kategóriách uspela značka Fendt – s najnižšou spotrebou PHM, najvyšším plošným výkonom a najnižšími prevádzkovými nákladmi.

Výsledkom bola kúpa niekoľkých traktorov tejto značky, ktorou sa začala celková obnova strojového parku v Plaveckom Podhradí. Neustále vyhodnocujeme rôzne parametre v poľnohospodárskej mechanizácii, ktoré nás vedú k nájdeniu možností zníženia nákladov na prevádzku strojov a zariadení. Jedným z takýchto parametrov je i spotreba na 100 km, poprípade tonokilometre. Preto sa snažíme znižovať spotrebu aj optimálnou agregáciou traktorov pri doprave ku návesom. Považujeme za neefektívne, ak 12 t príves ťahá traktor s výkonom 280 k. V tom prípade sa spotreba môže vyšlhať i na 80 – 100 l na 100 km, pričom s optimálnym, 180 k traktorom, to môže byť o 30 – 50% menej.

Investovali sme nemalé finančné prostriedky do obnovy techniky, za posledné roky až 200 mil. korún. Prínosom mohutnej investície práve aj uvedenej značky traktorov Fendt, bolo v toku 2007 medziročné zníženie spotreby nafty o 100 000 l za celý podnik. Ročne prepravíme 100 000 t materiálu, pričom dve tretiny z tohto množstva tvorí maštaľný hnoj, ktorého vyprodukujeme 34 000 t (prepraviť ho musíme dvakrát). Pre prepravu takéhoto množstva sme museli zakúpiť i patričnú dopravnú techniku. Orientujeme sa už na prívesy s prepravnou rýchlosťou 60 km za hodinu.

Anton Uhnák hospodárnosť a komfort, ... v spotrebe nafty sú preukázateľne najnižšie

Anton Uhnák
SP Agro Uhnák z Čajkova

Hlavne sa zameriavame na služby na aké máme aj prenajatú pôdu. Zo začiatku sa zdalo, že traktor značky Fendt je pre nás kvôli nákupnej cene "méta nedosiahnuteľná". Pracovníci firmy Hriadeľ nám však ponúkli zaujímavú možnosť prefinancovania a my sme vzali do rúk kalkulačku... Potrebovali sme si zaobstarať silný traktor, preto voľba padla na FENDT 930 TMS Vario – 310 koňový.

Hlavný dôvod, prečo sme sa rozhodli pre traktor značky FENDT je jeho hospodárnosť a komfort, ktoré v kabíne traktora máme. Vlastné zdravie a pohoda pri práci sú dôležité veci.

Máme aj traktory iných značiek, ale prevádzkové náklady FENDT, hlavne v spotrene nafty, sú preukázateľne najnižšie. Najspokojnejší sme s ním aj čo sa týka ťahových vlastností. Na ceste dosahuje až 50 km/h. Vďaka tlmiču na hydraulike a odpruženej prednej náprave nie je problém ísť rýchlejšie aj s neseným náradím. Tiež má vynikajúce brzdy.

Jozef Kuna …najviac verím značke FENDT, celkom máme 6 traktorov tejto značky

Ing. Jozef Kuna
Mechanizátor
DONA s.r.o.
Veľké Revištia
(6.500 ha pôdy, 1.300 ks hovädzieho dobytka, 9.500 ošípaných, 500 ha rybníkov)

Náš podnik veľkú pozornosť venuje modernizácií techniky jednotlivých prevádzok. Medzi strojmi nechýba ani značka Fendt. Celkom máme šesť traktorov tejto značky a ceníme si na nich predovšetkým ich spoľahlivosť a hospodárnosť.

V traktorovej technike najviac veríme značke Fendt aj vďaka ich dodávateľovi firme Hriadeľ . Nahradili sme nimi staršie typy ťahačov, s ktorými sa nové, čo sa týka každého jedného parametra, ani nedajú porovnávať. Najstarším z nich je Fendt 824 zakúpený v roku 1998 a za tú dobu najazdil 12.100 Mth. Trojicu Fendt 309 zakúpených v roku 2005 nasadzujeme na dvorné a ľahšie poľné práce. Všetky používame približne v rovnakej miere, čomu zodpovedá aj ich počet motohodín v rozmedzí od 5.400 do 5.600. V lete sú používané v krmovinách s kosačkami, zhňovačmi a malými zberacími vozmi, v žatve v doprave, na jar pri hnojené priemyslenými hnojivami. V zime všetky tri zásobujú ŽV.

Traktory vyšších výkonových tried Fendt 930 (najazdených 4.700 Mth) zakúpených v roku 2007 a Fendt 926 (8.305 Mth) zakúpený v roku 2004 agregujeme s najťažšími strojmi ako 7 a 8 radličné pluhy, podryvákom a sejačkou či oboma najnovšími náradiami na obrábanie pôdy, ale aj zberacími vozmi. V DONE máme vypočítané aj spotreby PHM v závislosti od typu prác. Do úvahy pritom musíme zobrať aj ťažké pôdy na východe republiky. Napríklad 930-ka pri podrývaní má spotrebu 19-21 l na hektár. Pri Top Downe už 8,5 – 9,0 l a s tým istým náradím 926-ka 6,2 až 6,8 l na hektár. Sejba sejačkou Väderstad "scucne" z nádrže 926 5,3 – 5,9 l na každý hektár. Stredná orba s pluhom Pöttinger agregovaného s 210 kW 926-kou "spotrebuje" 16-17 l a hlboká orba 20 – 22 l. Najsilnejší 228 kW Fendt nasadzujeme so 7 radličným pluhom Rabe. V prípade strednej orby má spotrebu 18 – 19 l a hlbokej 20 – 22 l na hektár v závislosti od podmienok. V prípade silných traktorov je dôležitý aj servis. Ten musíme pochváliť aj vďaka servisnému technikovi firmy Hriadeľ.

Zsolt Szabó Na základe dobrých referencií o spotrebe,spoľahlivosti a dobrom servise,...

Zsolt Szabó
Samostatne hospodáriaci roľní z Búču

Na základe dobrých preferencií o spotrebe, spoľahlivosti a dobrom servise sme začali uvažovať o kúpe novučičkého traktora Fendt 412 Vario. Po viacerých rokovaniach s dodávateľskou firmou Hriadeľ spol. s.r.o. Nitra, a dohodnutí výhodného financovania s nimi, na konci roka 2007 sme odkúpili traktor spolu s otočným štvorradličným pluhom Rabe.

V regióne značka Fendt je dobre známa aj rozšírená – nie je to jediný traktor, je ich tu niekoľko, medzi ktorými aj špeciálny vinohradnícky Fendt radu 200.

Tomáš Kasnyik Ukázalo sa, že to bola dobrá voľba ... a tak sme kúpili ďalšie tri traktory ...

Ing. Tomáš Kasnyik
Predseda družstva PD Strekov
(1.600 ha obilniny, 370 ha viníc, 250 ks hovädzieho dobytka)

V roku 2004 sme prehodnotili svoju stratégiu a prešli sme v traktoroch na inú značku, a to Fendt. Najprv sme si kúpili traktor Fendt 924 Vario. Ukázalo sa, že to bola dobrá voľba a tak sme v minulom a tomto roku kúpili ďalšie tri traktory od rovnakého výrobcu aj predajcu, a to typy Fendt 926 Vario, Fendt 415 Vario a Fendt 209. Nenechali sme nič náhode. Pred vlastným rozhodnutím sme sa zoznámili s radom informácií, navštívili sme niekoľko podujatí a niektoré traktory sme si aj osobne preverili. Nakoniec sme sa rozhodli práve pre Fendtov, i keď ide o drahšie stroje, ako ponúka konkurencia. Nie sme tak bohatí, aby sme kupovali lacné veci! Obsluha si pochvaľuje najmä tichú kabínu s prehľadnejším pracovným priestorom a jednoduchú ovládateľnosť. Ďalšou výhodou malých viničných traktorov je taktiež nízka hmotnosť na jednotku výkonu.

Milan Fillo Traktory plánujeme unifikovať ... Vďaka svojej úspornosti a spoľahlivosti to bude technika Fendt

Ing. Milan Fillo, CSc.
Riaditeľ spoločnosti Agropex, s.r.o.
So sídlom v Sklabinej
(2.700 ha poľnohospodárskej pôdy, 1.100 ošípaných, 500 kusov dobytka)

Každopádne tvrdé opatrenia prinášajú efekt. Postupná obnova techniky vzhľadom na jej cenu však nemôže byť nárazový proces, aj keď pociťujeme jej akútny nedostatok.

Ich nedostatok a blížiace sa agrotechnické termíny eliminujú 24 hodinovým nasadením súprav. Pochopiteľne, cieľom tak veľkého podniku je mať najmodernejšiu a najvýkonnejšiu techniku. Aj preto sme vsadili na jeden z najvýkonnejších traktorov, Fendtov Vario 930. Traktory plánujeme unifikovať a kupovať len od jedného výrobcu. Vďaka svojej úspornosti a spoľahlivosti to bude technika Fendt.

Ladislav Sedmák ml. Traktory sme vybrali nie na základe ceny, ale technickej vyspelosti, z dôvodu komfortu kabíny a spotreby PHM ...

Ing. Ladislav Sedmák ml.
Generálny riaditeľ, Agroris, s.r.o.
Rimavská Sobota
(6.219 ha ornej pôdy, chov ošípaných prenajali, chov HD bez tržnej produkcie mlieka)

Máme vytvorený strategický kontroling v RV a ŽV, na základe ktorého pracujeme s obrovským množstvom dát, ktoré vyhodnocujeme každomesačne. Máme dokonalý prehľad o nákladovosti a dokážeme ísť do hĺbky prostredníctvom procesného kontrolingu až po kontrolu rentability jednotlivých parciel a plodín.

Po roku 2007 sme prehodnotili strojový park a práce vykonávané mechanizáciou. Disponujeme vlastnou technikou na hlavné práce, ktoré sme vyberali ako špičkové a výkonné. Znižovanie stavov vlastnej techniky sa prejavil aj na počte vlastných zamestnancov. Uskutočnili sme výberové konanie, z ktorých vyšla ako najvýhodnejšia ponuka ťažnej techniky Fendt, dodávateľa Hriadeľ. Traktory sme vybrali nie na základe ceny, ale technickej vyspelosti, z dôvodu komfortu kabíny, spotreby PHM vplyvom Vario prevodovky. Teší nás, že deklarované vlastnosti štyroch Fendtov (troch Fendt 936 a jedného Fendt 930 sa splnili. Náš mechanizátor vyzdvihuje okrem iného "veľmi dobré ťahové vlastnosti a ideálne rozloženú hmotnosť strojov na nápravy". Pochváliť treba aj predajcov Hriadeľ, ktorí dokázali v súčinnosti s manažmentom Agrorisu vyšpecifikovať výbavu stroja presne podľa potreby. Ako dôležité považujeme aj zázemie náhradných dielov s dobrým prepojením na sklad Hriadeľu s dodacou lehotou zvyčajne menšou ako 24 hodín. K tomu všetkému mnoho razy servisní technici dokážu identifikovať prípadné chyby aj na diaľku po telefóne.

Zdroj: www.hriadel.sk

KONTAKTY:

Nitra
Cabajská 28
949 01
Tel.:037 69 127 23

Košice
Teplárenská 2/A
040 01
Tel.: 0903 751 825

Rimavská Sobota
časť Stará Sobôtka 4415
979 01
tel.: 0903 215 680





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice