Prvovýrobcovia môžu od 1. júla žiadať o podporu na predaj z dvora
Generálna riaditeľka sekcie potravinárstva, výživy a obchodu MP SR ďalej na margo predaja z dvora skonštatovala, že základom súvisiacich nariadení je ochrana spotrebiteľa. "Podľa mňa je naša úradná kontrola potravín veľmi prísna. Ak bude niekto predávať mlieko, to mlieko musí byť z chovu, ktorý má štatút zdravia, čiže bude určitý monitoring vzoriek. Notifikáciou sa to zlegalizuje a dajú sa všetkým rovnaké podmienky," podotkla Kantíková.
Poukázala na príklad farmárov z východného Slovenka, ktorí predávajú mlieko na spracovanie od 0,15 eura (4,50 Sk) do 0,19 eura (5,60 Sk). "To je veľký prepad. Tak si nechávajú schvaľovať výrobne, aby spracovali nadbytky. A ľudia o to majú eminentný záujem. Veľké budovy bývalých družstiev sú nevyužité, farmári sa chytili rozumu a začínajú ich prerábať. Rekonštruujú ich a zriaďujú v nich výrobne na mlieko a mäso. Myslím si, že je to trend aj na západe. Tradičné výrobky sa robia v regiónoch, nie na centrálnej úrovni," skonštatovala Kantíková.
Predseda Slovenského zväzu agropodnikateľov a rodinných fariem Jozef Vaškeba upozornil, že veľké reťazce sa predaju z dvora bránia. "Obávajú sa, že ľudia budú zdravé produkty kupovať len na farmách. Takže tu je nebezpečenstvo, že sa toho boja a robia všetku propagáciu, aby sa tieto produkty nekupovali. Predaj z dvora sa začína pomerne dosť silno rozširovať a mohol by veľmi výdatne pomôcť. Len tie predpisy, dlho to trvá. Keby boli dnes, ľudia by vedeli, čo robiť," uzatvoril Vaškeba.
Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.