Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Dobré programy sa nestratia

AgroserverEkonomika
Dobré programy sa nestratia
Vedieť, čo chceme dosiahnuť, na čo skoncentrovať sily i prostriedky, predpokladá mať jasnú rozvojovú stratégiu. Bez nej nemožno očakávať podporu zo zdrojov Európskej únie. Ako to môže fungovať v praxi, ukazujú mnohoročné skúsenosti z využívania iniciatívy LEADER v krajinách EÚ. Svoje skúsenosti však získavajú postupne aj naše regióny. „V apríli roku 2006 prijala Komisia regionálneho rozvoja a cestovného ruchu pri zastupiteľstve Prešovského samosprávneho kraja uznesenie, ktorým odporučila vytvoriť pracovnú skupinu pre program LEADER,“ pripomenula začiatok celého procesu pracovníčka Odboru regionálneho rozvoja, územného plánu a životného prostredia Prešovského samosprávnehokraja (PSK) Kornélia Althová. Oslovili regionálne rozvojové agentúry, centrá prvého kontaktu, SAŽP, Vidiecky parlament, Združenie miest a obcí a združenia cestovného ruchu, aby do pracovnej skupiny nominovali svojich zástupcov. Z 32 najrôznejších subjektov pôsobiacich na území kraja prejavilo záujem podieľať sa na práci 20. Nakoniec mala skupina 25 členov. Už na druhom stretnutí predstavili Návrh stratégie na prípravu území PSK k realizácii programu LEADER pre obdobie 2007 – 2013. S predstavenou stratégiou sa stotožnili už aj poslanci samosprávneho kraja, preto v návrhu rozpočtu na roky 2007 – 2013 prostredníctvom NEFO PSK, n. f., schválili na podporu tejto iniciatívy 2,85 milióna korún. Neskôr rozpočet navýšili o 1,25 milióna, takže celkovo odsúhlasili 4,1 milióna korún.

Namiesto súťaže hodnotenie
Celú spoluprácu s regiónmi zverili Krajskej rozvojovej agentúre Prešov (KRAPO). Tá má nielen dostatok odborníkov a skúseností s projektovou činnosťou, ale aj s programovaním procesov ako základným prístupom, ktorý iniciatíva LEADER presadzuje. Od tejto chvíle bola KRAPO zodpovedná za úspech celej prípravy. „V skutočnosti na iniciatívu LEADER vyčlenil kraj 13 miliónov korún. Tých 4,1 milióna bolo len na prípravné obdobie a boli určené výhradne na pokrytie mzdových a prevádzkových nákladov tímov z mikroregiónov, ktoré sa do procesu prípravy ľudských kapacít a strategických rozvojových materiálov, potrebných na realizáciu osi LEADER zapojili,“ spresnil generálny riaditeľ Krajskej rozvojovej agentúry Prešov Peter Németh. Aj keď v Prešovskom kraji je viacero mikroregiónov i občianskych združení, ktoré sa mohli uchádzať o podporu pre prípravu na možné čerpanie prostriedkov z osi LEADER, nakoniec sa prihlásilo jedenásť mikroregiónov. „Pôvodne sme predpokladali súťaž a výber regiónov, ktoré zaradíme do prípravy. Tých jedenásť mikroregiónov však predstavovalo asi optimum, čo sme boli schopní podporiť, preto namiesto výberu sme pristúpili k hodnoteniu ich odborných kapacít a predpokladov úspešne zvládnuť prípravu,“ zaspomínal si Peter Németh.
Súťaž však nebola iba zdanlivo. Hoci všetkých jedenásť mikroregiónov v rôznej miere spĺňalo náročné kritériá, finančné prostriedky im prideľovali podľa kvality žiadostí, ktoré poslali. Štyri mikroregióny dostali po 450-tisíc korún (Spišský hrad – Podbranisko zo Spišského Podhradia, Poloniny zo Stakčína, Čergov z Drienice, Pieniny – Zamagurie z Červeného Kláštora), šesť po 350-tisíc korún (Horná Torysa z Lipian, Vranovský región z Vranova nad Topľou, Stráže z Fintíc, Bardejov – Horná Topľa z Vyšného Tvarožca, Eko Torysa z Hanisky, Horný Spiš a Šariš zo Starej Ľubovne) a jeden 200-tisíc korún (Korunkov zo Solníka). Mikroregiónom poskytli okrem peňazí aj pomoc expertov. Keďže v rámci LEADER-a má byť na Slovensku podporených iba 25 mikroregiónov, príprava dokumentácie i kapacít je od prvej chvíle súťažou o balík 60-100 miliónov korún, ktoré môže úspešný región získať. Čo sa nakoniec rozhodnú realizovať, bude viacmenej na ich rozhodnutí. Tým stúpa nielen miera autonómnosti regiónu, ale aj zodpovednosť za budúci výsledok. V skutočnosti sa celá iniciatíva LEADER opiera o tento regionálny samoprogramovací princíp. V Prešovskom kraji počítajú s tým, že reálne sa podpory z prostriedkov vyčlenených na aktivity v rámci osi LEADER dočkajú dva – tri najlepšie pripravené mikroregióny z ich kraja. Súťaž teda pokračuje.

Rozdiely v prístupoch i výstupoch
Na scénu sa dostáva kvalita a hĺbka prepracovanosti integrovaných stratégií miestnej akčnej skupiny. „Už v príprave sa prejavili rozdiely v prístupoch a nakoniec aj vo výstupoch. Tam, kde sa s plnou vážnosťou pustili do prípravy, zaznamenali veľa pozitívnych efektov. Predovšetkým sa podarilo vyhľadať ľudí majúcich záujem pracovať v prospech regiónu či obce. Ľudský potenciál, schopný spolupráce, je vo všetkých podobných aktivitách tým najcennejším, čo má región k dispozícii,“ hovorí Peter Németh. „Tam, kde sa podarilo stmeliť dobrý a zanietený kolektív, tam aj príprava strategických dokumentov mala mnohostranný charakter. Jednoducho, účastníci začali vidieť svoj región inými očami, začali v ňom hľadať príležitosti. A keďže členmi skupín sú ľudia zo širokého spektra, aj námety na možnosti rozvoja sú posudzované z mnohých uhlov pohľadu,“ vysvetlil riaditeľ KRAPO hlavné prínosy prípravy na LEADER, ktorý v Prešovskom kraji trval vlani sedem mesiacov.

Bezprostredný kontakt
Podľa Ivety Pollákovej zo Spišského Podhradia z Mikroregiónu Spišský hrad – Podbranisko, hlavný prínos je v tom, že sa v celom okrese Levoča (v mikroregióne je spolu 33 obcí a miest) naučili plniť stanovené úlohy podľa danej metodiky napriek tomu, že všetci majú dosť vlastných povinností. Navyše, dostali sa do živého kontaktu so samosprávami a občanmi, čo nepochybne prispelo k lepšiemu vzájomnému spoznaniu sa a neraz prelomilo akési bariéry opatrnosti. Podobne hodnotí prínosy aj primátor Lipian Eduard Vokál, ktorý za najväčšie plus považuje to, že vlastne po prvý raz sa predstavitelia regiónu stretli a diskutovali o možnostiach jeho rozvoja ako celku, a nie jednotlivých obcí. A aj keby ich mikroregión nevybrali na realizáciu pripravenej stratégie, považuje prácu za užitočnú a nepochybuje, že bola a bude pre mikroregión prospešná. A na čo sa predovšetkým sústreďujú vo svojich stratégiách najlepšie pripravené mikroregióny? Ich ciele sú pomerne diverzifikované, čo im umožňuje vyhľadávať už dnes zdroje financovania aj mimo osi LEADER. Nájdete tam zámery súvisiace s rozvojom cestovného ruchu, malého a stredného podnikania, zlepšovania kvality ľudských zdrojov, infraštruktúry, zvyšovania vzdelanosti.

Kvalita má prednosť
„Od januára majú všetky mikroregióny šancu zvýšiť kvalitu svojich materiálov i vylepšiť ľudský potenciál vo svojej miestnej akčnej skupine, ktorá je otvorená a jej charakter je jasne definovaný pravidlami. Napríklad, že predstavitelia samosprávy nemôžu tvoriť viac ako polovicu jej členov. Rozdiely sa ukazujú už v tejto fáze. Kde volili cestu formálneho splnenia úlohy, tam sa proces akoby zastavil po vyčerpaní prostriedkov. V iných regiónoch, kde si uvedomili význam programovania a hľadania možností realizácie zámerov bez ohľadu na to, či získajú zdroje z osi LEADER, tam pulzuje aktívny život. Chcú byť jednoducho pripravení na čo najlepšie potenciálne zdroje financovania. A tými pre nich už zďaleka nie sú len prostriedky vyčlenené v osi LEADER. Toto je na celom procese určite to najcennejšie,“ prízvukuje riaditeľ KRAPO. Rozdiely začínajú byť viditeľné. Peter Németh nepochybuje, že bez ohľadu na podporu z osi LEADER, nemalá skupina mikroregiónov už plánovací princíp i vnútroregionálnu spoluprácu neopustí. Spájanie stimulov s programovacími nástrojmi sa ukazuje ako účinný prostriedok prebúdzania miestnej a regionálnej aktivity. Nuž, prečo by jej využívanie malo byť podmienené iba iniciatívou LEADER? „Aj zdanlivo neúspešní v tomto procese môžu iba získať. Veď v dobrých rukách sa programy nestratia,“ poznamenáva riaditeľ KRAPO Peter Németh.

Autor článku: Vasil DEMKO
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 19/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice