Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 29. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Čerti sčesali chmeľ

Čerti sčesali chmeľ
Sobota, šestnásty august. Okolo jednej hodiny v noci sa nad chmeľnicou na Richtárskej, patriacej družstvu Vlára v Nemšovej, preháňa veterná smršť. Agronómka Elena Bachratá sa preberá zo spánku. Akoby jej do uší pichali ihlou – počuje praskot drevených konštrukcií. Ráno jej odkrylo hrôzu. Konštrukcia a postláčané, zmáčané porasty chmeľnice na vyše dvadsiatich hektároch ležali na zemi. Z 27 hektárov zostalo len torzo. V piatok chceli začať so zberom, ale popoludňajšia búrka im prekazila plány. Zber odložili na pondelok... „Ešte som nezažila také niečo,“ hovorí Elena Bachratá. „Hoci sme tu už mali katastrofy, napríklad v roku 2002 sa tu prehnal ľadovec, aj počas tohtoročného prvého júna. Ale to bolo nič oproti tomuto. Akoby sa čerti preháňali nad Richtárskou...“ Tohtoročný júnový lejak síce očesal všetko, zostali len byle, úroda sa predsa len sľubovala dobrá. A teraz? Minimálna škoda za 6 miliónov korún len na porastoch a 15 miliónov korún škody na konštrukciách. Ešteže tie majú poistené. Porasty si netrúfali poistiť, pretože poistka stála 600-tisíc... a na to jednoducho nemali. Elena Bachratá pracuje v družstve od roku 1981. To už boli chmeľnice založené. Ona sa snažila obnoviť korene, zasadiť bezvirózové odrody chmeľníc, vymeniť konštrukcie. Aj cena chmeľu sa zvyšovala – zo 130- na 180-tisíc korún za tonu, pričom na hektári dosahovali okolo1,3 tony. Z celkovej plochy chmeľníc 37 hektárov to boli vcelku slušné tržby. Čo im zostáva? Predovšetkým pozbierať to, čo ešte na révach zostalo a odviezť do sušičky. Potom sa uvidí...

Opustené polia
Toľká práca nazmar, vzdychá v týchto dňoch agronómka Elena Bachratá. A nielen ona. Chmeľnice, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú najmä v Trenčianskom, Ilavskom, Novomestskom a Piešťanskom okrese (na Slovensku sa zúžila pestovateľská plocha z niekdajších 1 200 hektárov na sotva 300 hektárov!), zažili šok. Mnohé z nich sú už minulosťou. Napríklad aj tie, ktoré si doslova vypiplala svojou statočnou prácou Marta Kohútová. Ona prežíva veľmi ťažké chvíle. Jej spoločnosť Humulus Slovakia v Chochoľnej – Velčiciach mala chmeľnice na 19 hektároch. Mala. Všetky sú už minulosťou. Počas našej návštevy z polí odnášali zvyšky porastov a ukladali polámané konštrukcie. Brigádnici mali práce vyše hlavy. „Čo môžeme, to zachraňujeme,“ vraví Marta Kohútová, ktorá sa už tridsať rokov venuje tejto práci. Bude sa i ďalej? Neznechucuje ju tá katastrofa? Veď ju nezažila po prvý raz. Aj v roku 2004 zasiahol chmeľnice ľadovec a narobil obrovské škody. Odvtedy sa snažili oživiť svoju výrobu – mimochodom jedinú, na ktorú sa zamerali – a teraz sú opäť na nule. Marta Kohútová ešte nevie odpovedať na tieto otázky. Zatiaľ len zachraňujú úrodu. Vie len, že bez chmeľu sa pivo nedá variť a najlepšiu chuť pivu dodávajú žatecké sorty chmeľu, ktoré pestovala, a to žatecký poloskorý červeniak a odroda Premiant.

Anna sklamala
Poľnohospodári v kraji pod Matúšovým hradom sa vždy držali pranostiky, podľa ktorej do Anny sa počasie malo vybúriť, potom si už mohli vydýchnuť. Ukazuje sa, že aj pranostika už patrí minulosti. Veterná smršť si nevyberá dni. Príde, keď ju poženú poveternostné podmienky. A tie neraz ovplyvňuje aj človek... Pestovateľom chmeľu zostáva veľa otáznikov. Rozhodne však už nebudú viazať chmeľ na drôty, ale oceľové laná. Nie na drevených konštrukciách stavať chmeľnice, ale na betónových. Ale kde vziať na to peniaze? Východisko z takejto situácie hľadajú aj v Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komore v Trenčíne, kde nás privítala riaditeľka Elena Mikulová. V týchto dňoch predovšetkým sumarizujú škody a hľadajú možnosti na odškodnenie. Nie všetci pestovatelia majú poistené porasty, čo vyplýva z príliš vysokej ceny poistného. „V ôsmich poľnohospodárskych podnikoch nášho okresu boli poškodené chmeľnice, celkovo na 84 hektároch,“ vyratúva Elena Mikulová. „Škoda je veľká – 20 miliónov korún na porastoch, 50 miliónov korún na konštrukciách.“

Inferno v podnikateľských plánoch
Veterná a búrková smršť v tie dni spôsobila škody za stovky miliónov korún nielen v okrese Trenčín a nielen v chmeľniciach. Podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislava Nemca agropodnikatelia v okresoch Senica, Myjava, Trnava, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín a Ilava hovoria o inferne, ktoré nečakane zasiahlo do ich podnikateľských plánov. Vyčíňanie počasia okrem toho, že zrovnalo so zemou chmeľnice, pričom rekonštrukcia jedného hektára vyjde minimálne na 500-tisíc korún (16 597 eur), poškodilo aj nezozbierané obilie, repku, ovocie, hrozno. Vietor postŕhal aj strechy domov patriace podnikateľom na pôde. Poľnohospodári ešte spresňujú rozsah škôd, tie musia ohlásiť na regionálnom pracovisku pôdohospodárskej platobnej agentúry, aby nestratili nárok na úhradu priamych platieb v plnej výške. Dostanú i tí, ktorí nemali poistenú úrodu? Zatiaľ to ani sami nevedia.



Autor článku: Eva PICHLEROVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 18/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice