Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Časopis Farmár č. 5

Časopis Farmár č. 5
Cena surového kravského mlieka u nás neustále klesá, rovnako ako spotreba mlieka a výrobkov z neho. Zostaneme bez slovenského mlieka? Hosťom je tentoraz osobitá autorka, dcéra skvelého spisovateľa, Veronika Šikulová. Europoslanec Peter Baco upozornil v aktuálnej analýze na päť agrárnych omylov Európskej únie, pričom poukázal aj na možné riešenia zhoršujúcej sa situácie. Časopis Farmár č. 5 – týždenník pre slovenský vidiek, nájdete na pultoch od štvrtka 29. januára. Cena surového kravského mlieka u nás neustále klesá, rovnako ako spotreba mlieka a výrobkov z neho. Zostaneme bez slovenského mlieka? Hosťom je tentoraz osobitá autorka, dcéra skvelého spisovateľa, Veronika Šikulová. Europoslanec Peter Baco upozornil v aktuálnej analýze na päť agrárnych omylov Európskej únie, pričom poukázal aj na možné riešenia zhoršujúcej sa situácie. Na Hrone pred niekoľkými dňami vybuchoval dynamit, s ľuďmi sa totiž opäť raz pohral vodný živel... Farmár vás upozorní aj na novú európsku legislatívu týkajúcu sa vína. Podľa nového označovania totiž budú pod názvami odrôd skryté aj mizerné vína, takže si treba pozorne všímať nové údaje!

Horúca téma: Budeme bez slovenského mlieka?
Ceny, za ktoré prvovýrobcovia predávajú liter surového kravského mlieka, sú čoraz nižšie a nižšie. Navyše u nás klesá aj spotreba. Menšie podporné kampane nezabrali, spotreba klesla z 220 kilogramov v roku 1989 až na súčasnú úroveň 152 kilogramov na jedného obyvateľa. Podľa výrobcov nie je pravda, že všetci európski farmári sú na tom rovnako. V starých členských krajinách je situácia ekonomicky lepšia – cenami, úrovňou podpôr... Vychádza im z toho, že zahraniční vlastníci spracovateľského priemyslu na Slovensku pokračujú v likvidácii nášho agrosektora!

Hosť Farmára: Veronika Šikulová - Som väčšia hnusoba ako tato
Veronika Šikulová vyštudovala žurnalistiku, po novinárskych začiatkoch je od roku 1993 v slobodnom povolaní. Žije a tvorí v Modre. S manželom, fyzikom Marekom Mihalkovičom, má syna a dcéru. Pôsobí svojsky, občas placho, neprístupne... Keď si však pustí hubu na špacír tou svojou modranskou hantýrkou, začne to byť zaujímavé. Osobitá autorka, dcéra skvelého spisovateľa, precestovala kus sveta. No žiť chce doma, nad zemou, v ktorej má príbuzných. Tvrdí, že ak má otca porovnávať s mužmi, ktorých stretáva, v živote vraj také čudo, ako on, nestretla.

Analýza: Päť agro omylov únie
V minulom vydaní analyzoval europoslanec Peter Baco súčasný stav Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) Európskej únie a upozorňoval na najvypuklejšie problémy agrosektora. Predstavy členských krajín EÚ o možným reformách sa značne rozchádzajú. Päť agrárnych omylov EÚ znamená podľa Baca aj päť výziev pre reformu SPP: Rastúca kolísavosť agrárnych trhov, vysoké výrobné náklady fariem v EÚ, podceňovanie úlohy pôdohospodárstva, nesystémová organizácia SPP a rozklad poľnohospodárstva v nových členských štátoch.

Aktuálne: Tri, dva, jedna... Ľady sa pohli
Na Hrone nenakrúcali film, žiaľ, išlo o realitu: Stovky hasičov, policajtov, dobrovoľníkov, monitorujúci vrtuľník, dynamit pripravený na výbuchy. Strach a zúfalstvo... Rieke bolo koryto malé a nekompromisne sa vrútila do príbytkov. Vyhlásený tretí povodňový stupeň predstavoval v Kozárovciach hrozbu. Problém spôsobili nakopené ľadové kryhy. Ľadová zátarasa zablokovala tok a pretlačila tak vodu von z koryta. Na rad prišiel aj dynamit, na päťsto metrov dlhom úseku odpálili približne dvadsať náloží. Živel sa s ľuďmi opäť raz pohral...

Vinohradník: Vinárov čakajú zmeny
Ešte v starom roku Európska komisia schválila novú legislatívu. Únia nachystala pre vinárov, vinohradníkov, zákazníkov a konzumentov vcelku nové a odlišné pravidlá. Ak ste sa doteraz pýšili, že ste odborníkmi na víno a podľa etikety viete správne určiť menej či viac kvalitné víno, na svoj um a rozhľadenosť zabudnite. Bežné stolové vína doteraz nesmeli označovať názvom odrody ani ročníkom, po novom však pod názvami odrôd budú skryté aj vína vyložene mizerné! Prioritným údajom bude miesto pôvodu. Konzumentov teda treba naučiť všímať si na etikete nové údaje.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice