Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 29. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Budeme bez slovenského mlieka?!

AgroserverMlieko
Budeme bez slovenského mlieka?!
Prvovýrobcovia na mlieku prerábajú. Ceny, za ktoré predávajú liter surového kravského mlieka, sú totiž čoraz nižšie a nižšie. Pomôcť nemusí len zvýšenie cien, ale aj zvýšenie spotreby. Jednoducho, mali by sme piť viac mlieka a jesť viac mliečnych výrobkov – a tak pomôcť našim farmárom. Inak… Doterajšie menšie, zväčša regionálne kampane, ktoré organizovali mliekari, ani výzvy Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory pred asi štyrmi rokmi, aby spotrebiteľ kupoval slovenské potraviny a tak podporil farmárov, nepomohli. Výsledok bol stále rovnaký: Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov klesla z 220 kilogramov v roku 1989 až na súčasnú úroveň 152 kilogramov na jedného obyvateľa. Pritom odporúčaná ročná spotreba podľa odborníkov na výživu je 220 kilogramov. Vo vyspelých krajinách západnej Európy sa pohybuje až na úrovni okolo 300 kilogramov na obyvateľa. A tak sa Slovenský mliekarenský zväz a Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka, teda spracovatelia s producentmi mlieka, spojili. Pred dvoma rokmi vytvorili Mliečny fond. Jeho cieľom je v prvom rade propagovať konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov. Prvovýrobcovia i spracovatelia sledujú predaj mlieka a mliečnych výrobkov, pretože má priamy vplyv aj na ich výrobu a existenciu. A ľahostajné im nie je čoraz menšie množstvo, ktoré sa skonzumuje, veď má pozitívny vplyv na zdravie.
Do Mliečneho fondu má prispievať každý producent i spracovateľ mlieka jedným halierom z každého kilogramu vyrobeného a nakúpeného mlieka. Teraz je to 0,034 eura na 100 kilogramov surového kravského mlieka. Sprvu sa Mliečny fond napĺňal dobrovoľne. Keďže sa však niektorí nákupcovia a prvovýrobcovia odmietli zapojiť, predstavitelia zväzov podpísali Odvetvovú dohodu. Tá je právne záväzná pre všetkých prvovýrobcov a nákupcov mlieka na Slovensku – aj nečlenov zväzov.

Mliečny fond
Vznik, a síce pomalé, ale predsa len napĺňanie fondu, umožnilo Slovenskému mliekarenskému zväzu a Slovenskému zväzu prvovýrobcov mlieka vypracovať spoločný projekt na propagáciu mlieka a mliečnych výrobkov, s ktorým sa uchádzali o podporu v Európskej komisii. Pred dvoma rokmi neuspeli. „Chýbali nám praktické skúsenosti s projektom na európskej úrovni,“ povedala generálna sekretárka Slovenského mliekarenského zväzu Zuzana Nouzovská. Nevzdali sa. Projekt Propagačný a informačný program na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku dopracovali a skúsili šťastie aj vlani. Úspešne. Rozpočet trojročného programu dosahuje – bez dane z pridanej hodnoty – sumu 3 386 100 eur (vyše 111 miliónov korún). Pritom sa na spolufinancovaní podieľa 50 percentami Európska únia, 30 percentami členský štát, zvyšok platia navrhujúce organizácie. Tým sa však zvyšujú náklady o 19 percent dane z pridanej hodnoty. Celkovo sa tak budú oba zväzy podieľať na programe sumou až 1 437 579 eur, pre lepšiu predstavu: vyše 43 miliónmi korún. Peniaze pôjdu z Mliečneho fondu. Vlani doň vyzbierali 478 654 eur. Z tejto sumy už zložili záruku za správne vykonanie projektu na Pôdohospodárskej platobnej agentúre, v kase teda zatiaľ ostalo niečo vyše 310-tisíc eur. Z nich však priebežne financujú už prebiehajúce aktivity v rámci projektu. „Je jasné, že na realizáciu nebudú stačiť len prostriedky Mliečneho fondu. Museli sme si vziať úver na preplatenie nákladov,“ upresňuje výkonná riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Margita Štefániková.

Kampaň sa rozbehla
Na to, aby sa im podarilo vyfinancovať svoj podiel projektu, potrebujú mliekarenské zväzy vyzbierať ešte približne milión eur. Ak tempo napĺňania fondu bude také ako vlani a ak zoberieme do úvahy fakt, že odvádzaná suma za kilogram mlieka je pevná, bude trvať vyše dvoch rokov, kým vo fonde bude milión eur. A to ešte musia predfinancovávať projekt zameraný na zastavenie poklesu spotreby mlieka a výrobkov z neho. „Zameriame sa najmä na ženy, deti a mládež. Ženy sa totiž starajú o jedlo, nákupy a vytvárajú stravovacie návyky u detí,“ uviedla Zuzana Nouzovská. Kampaň Objav mlieko prebieha v tlačených, ale aj elektronických médiách. Do škôl a zdravotníckych zariadení budú distribuovať letáky a štvrťročník. Súčasťou projektu sú tiež návštevy detí na farmách, divadlo a rôzne súťaže.

Kolaps hrozí...
Napĺňanie Mliečneho fondu ovplyvňuje síce aj spotreba mliečnych výrobkov, no ešte viac ich cena. Tá v obchodoch za posledné mesiace výrazne neklesla, ale pre prvovýrobcov áno. Ak predajú liter mlieka za 0,40 eura, vykryjú výrobné náklady, ba ešte im aj čo-to zvýši na modernizáciu a rozširovanie chovov. No avizuje sa cena 0,22 až 0,24 eura – preto sú prvovýrobcovia v takej pesimistickej nálade, že ak sa situácia do dvoch mesiacov nezlepší, niektorí uvažujú nad skončením chovu kráv a produkcie mlieka. No aj keď je peňazí málo, tie z produkcie mlieka patria k pravidelným príjmom poľnohospodárov. A tých teda tiež nie je veľa. Práve to ich dostáva do neriešiteľnej dilemy: výroba mlieka je nerentabilná, ale skoncovať s ňou si nemôžu dovoliť.

Premyslená likvidácia?
Vrásky na čele spôsobuje nízka nákupná cena Ladislavovi Stráňovskému z Farmy Lipovec v Holiši. Spoločnosť, ktorá patrí k najefektívnejším producentom kravského mlieka v okrese Lučenec, rezignovala na akúkoľvek intenzifi káciu a zvyšovanie stavu kráv. Ako hovorí, zvyšovať výrobu mlieka, ktoré spracovateľ nakupuje za doterajších 0,248 eura za liter, pričom sa už avizuje ďalšie zníženie, by bolo vedomým zvyšovaním straty. „Nie je pravda, že všetci európski farmári sú na tom rovnako. V starých členských krajinách je situácia ekonomicky lepšia – cenami, úrovňou podpôr... Vychádza mi z toho, že zahraniční vlastníci spracovateľského priemyslu na Slovensku pokračujú v likvidácii nášho agrosektora. Podarilo sa im už odstaviť cukrovary, pivovary, konzervárne, mliekarne, na rad prišla prvovýroba. Aby o dva roky mohli začať skupovať našu pôdu,“ nedáva si servítku pred ústa. Aj Poľnohospodárske výrobno-odbytové družstvo Kočín patrí k popredným spoločnostiam podnikajúcim na pôde na Slovensku. Modernizujú družstvo, vymieňajú starý strojový park za nový, nakupujú zvieratá… Situácia v sektore prvovýrobcov mlieka má však zlý dopad aj na toto družstvo. Stavy dojníc síce neznižujú, ale zvyšovanie počtov zvierat je hudbou budúcnosti. „Naše družstvo požiadalo o úver, preto si produkciu mlieka nemôžeme dovoliť zrušiť. V decembri sme mlieko predávali do spoločnosti Milsy v Bánovciach nad Bebravou za 0,28 eura za liter. Januárovú cenu ešte nevieme, ale určite bude nižšia,“ hovorí Stanislav Puvák, hlavný zootechnik z Kočína. O cenách mlieka totiž nákupcovia s producentmi stále rokujú.

Dá sa to do poriadku – kedy?
Optimistickejšia, aj kvôli vyplateným peniazom, bola predsedníčka v Podkoniciach. „Skoro po pol roku sme konečne dostali všetky platby, ktoré nám meškali za predaj mlieka Mliekoservisu zo Zvolena. Bolo to niečo vyše 33-tisíc eur,“ hovorí šéfk a Poľnohospodárskeho družstva Podkonice Soňa Portelekyová. Družstvo sa živí výrobou mlieka. Liter predávajú za 0,28 eura, čo je už cena so všetkými príplatkami za jeho kvalitu. Družstvo sa nachádza v čistom, podhorskom prostredí. Kvalitu chcú stále vylepšovať, starajú sa o pohodu zvierat a vlani napríklad zrekonštruovali farmu dojníc za vyše 230-tisíc eur. Podľa Sone Portelekyovej žijú len vďaka tomu, že dostávajú priame platby na pôdu, s ktorými dokážu sčasti vykryť stratu z chovu dojníc. „Investovali sme do rekonštrukcie a verím, že to neboli zbytočné peniaze. Dúfam, že kompetentní sa spamätajú a vyriešia problém s mliekom. Tak, ako som verila, že nám prídu peniaze, ktoré nám dlhovali za jeho predaj, verím, že aj toto sa dá do poriadku,“ dodáva.

Na podnet Slovenska
S podobným optimizmom rátajú zakladatelia Mliečneho fondu. Veľa radosti však zatiaľ nemajú. Pred konaním Rady ministrov poľnohospodárstva Európskej únie sa stretli zástupcovia producentov a spracovateľov s ministrom pôdohospodárstva Stanislavom Becíkom. Dohodli sa na žiadosti o riešenie kritickej situácie na trhu s mliekom, ktorú minister predložil v pondelok 19. januára v Bruseli. Upozornili na znižovanie spotreby mlieka v niektorých krajinách únie, znižovanie exportu, kvôli zrušeniu vývozných náhrad. To spôsobilo prebytok mlieka a odrazilo sa na radikálnom poklese cien. Ako možnosť stabilizácie situácie na trhu s mliekom navrhli niekoľko opatrení. K najpodstatnejším patrilo opätovné zavedenie vývozných náhrad na mliečne výrobky úpravou intervenčných opatrení na maslo a sušené odstredené mlieko, zvýšenie súčasných intervenčných cien a zváženie zavedenia jednorazových kompenzačných platieb pre podniky, ktoré ukončia produkciu mlieka. A minister Stanislav Becík našiel u kolegov podporu. Pravda, okrem zavedenia jednorazových kompenzačných platieb pre podniky, ktoré ukončia produkciu mlieka. „To by malo pre slovenské poľnohospodárstvo nezvratné následky a nad touto možnosťou som ani neuvažoval,“ dodal minister.
Mariann Fischer-Boelová, eurokomisárka pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka na svojej webovej stránke uviedla: „Prudkosť poklesu cien mlieka v posledných mesiacoch mnohých prekvapila. Počas návštev jednotlivých členských štátov som hovorila s mnohými výrobcami a ich obavy sú zrejmé. Nadišiel čas, aby im Európska únia pomohla. Zmeny v rámci Preskúmania stavu Spoločnej poľnohospodárskej politiky poskytnú sektoru mliekarenstva výrazné oživenie. Treba však spraviť niečo hneď, pretože kontrola zdravotného stavu sa bude uplatňovať až od budúcej sezóny.“

Príliš nízke ceny
A tak po zasadnutí Rady ministrov poľnohospodárstva Európska komisia opätovne zaviedla vývozné náhrady za maslo, syr, plnotučné a odstredené sušené mlieko. Komisia sa zaviazala, že ak sa nakúpi viac masla a odstredeného sušeného mlieka, ako vopred stanovené množstvo prostredníctvom bežných verejných súťaží, nakúpi aj ďalšie množstvá. Nákup masla a odstredeného sušeného mlieka sa bude vzťahovať na výrobky vyrobené od februára 2009 a pokračovať bude od 1. marca až do konca augusta. Prvých 30-tisíc ton masla a 109-tisíc ton sušeného odstredeného mlieka sa nakúpi za vopred určenú (intervenčnú) cenu. Kým pri mlieku je na úrovni stanovenej referenčnej ceny, v prípade masla je však na úrovni 90 percent referenčnej ceny. Keďže referenčná cena je asi o 10 percent nižšia ako realizačná cena, za ktorú momentálne predávajú naši spracovatelia, je pre nich nevýhodná. „Nepredpokladám, že túto možnosť naši spracovatelia využijú,“ reagoval na zverejnenie cien intervencie Stanislav Becík. Pritom zvýšenie súčasných referenčných cien bolo tiež jednou z požiadaviek našich producentov a spracovateľov. No v niektorých krajinách majú ceny nižšie, ako sú u nás. Takže záujem o intervenciu bude a skoré zvýšenie intervenčných cien sa nepredpokladá.
Vývozné náhrady sa budú vyplácať nielen za maslo a sušené odstredené mlieko, ale aj za ďalšie mliečne výrobky, za ktoré sa vyplácali v minulosti, najmä za sušené plnotučné mlieko a syr. Náhrady za maslo a sušené odstredené mlieko sa stanovia prostredníctvom verejnej súťaže, v rámci ktorej sa rozhodne o ponukách predložených v ďalšom kole v najbližších dňoch. Počet verejných súťaží sa zvýši z jednej na dve mesačne, aby sa zlepšila efektívnosť systému.

Regulácia cien?
Do úvahy pripadá tiež regulácia cien mliečnych výrobkov. Ich ceny v obchodoch totiž nekopírujú znižovanie nákupných cien surového kravského mlieka. Uvažuje nad tým dokonca samotná Európska únia, keďže sústavne klesajúce nákupné ceny sa len minimálne prejavujú v zlacnení mliečnych produktov v obchodoch. Brusel bude situáciu sledovať do decembra tohto roka, až potom by mal rozhodnúť, ako sa tento problém vyrieši. „Zatiaľ sa hovorí len o etike medzi prvovýrobcom a obchodníkom. Ceny v obchodoch by totiž mali kopírovať ceny prvovýrobcov, čo sa nedeje,“ upresnil Stanislav Becík. Cenami mlieka a mliečnych produktov by sa na Slovensku mala zaoberať aj Cenová rada. Zakladatelia Mliečneho fondu tak s napätím očakávajú ďalší vývoj. Ceny za surové kravské mlieko sa v jednotlivých štátoch únie značne líšia. Aj na Slovensku sa stretávame s regionálnymi rozdielmi. Decembrové ceny sa pohybovali od 0,24 po 0,28 eura za liter surového kravského mlieka. Pritom presne pred rokom bola priemerná cena 0,40 eura.
Realizátorom projektu propagujúceho mlieko neostáva nič iné, len dúfať, že sa stav v blízkom čase stabilizuje a nebudú musieť projekt predčasne ukončiť. Ako by celá situácia mohla skončiť, naznačili farmári už v decembri, keď pred bratislavskou mliekarňou symbolicky vylievali mlieko do hnoja. Zvýšenie ročnej spotreby mlieka aspoň o päť litrov na obyvateľa, by potešilo výrobcov i spracovateľov mlieka. Navyše, len také malé zvýšenie by pomohlo stabilizovať mliekarenský sektor na Slovensku. A to znamená aj prácu pre stovky, ba tisícky ľudí v poľnohospodárstve i v mliekarenstve. Inak naozaj hrozí, že slovenské mlieko – od slovenských výrobcov a slovenských spracovateľov – si už iba nostalgicky nakreslíme…

Autor článku: Roman GREBÁČ, Bela LISÁKOVÁ, Kristýna ŠMEHÝLOVÁ, Adriana VEREŠPEJOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 5/2009




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice