Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 29. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Bude NAPANT ešte zelený?

AgroserverLesníctvo
Bude NAPANT ešte zelený?
Národný park Nízke Tatry (NAPANT) tvorí prelom medzi Panónskou a Karpatskou geografickou oblasťou. Je územne najväčším národným parkom.


„V tomto roku si pripomíname 30. výročie jeho vyhlásenia. Nie je to dlhá história, ale snahy a úsilie rôznych odborníkov o zvýraznenie významnosti prírody horstva Nízkych Tatier datujeme od 17. storočia. Už vtedy si uvedomili, že príroda nie je len krásna, ale aj veľmi krehká a treba ju chrániť,“ hovorí riaditeľka Správy NAPANT-u Elena Gregorová. Snaha o vytvorenie systému chránených území siaha až do rakúsko-uhorskej monarchie, napríklad vyhlásenie rezervácie Príboj v roku 1895. Bolo vydané aj uznesenie – dekrét Márie Terézie, ktoré malo zamedziť drancovaniu lesov vyrubovaním, ako opatrenie proti vplyvu rozmachu baníctva a valašskej kolonizácii. NAPANT má rozlohu približne 77-tisíc hektárov (priamo územie národného parku), a jeho ochranné pásmo takmer 120-tisíc hektárov. „V NAPANT-e máme celú škálu prestupu vegetácie a súvisiacej fauny od 300 až po 2 045 m nad morom (vrcholová pozícia Ďumbier). Jaskyne, priepasti, vodopády, bralá. Prevažujú lesné pôdy, takmer 70 percent plochy tvorí lesný pôdny fond. Dominujú ihličnany, smrekové porasty, ktoré už v časoch Rakúsko- Uhorska boli vysadené ako monokultúra kvôli dobrým hospodárskym vlastnostiam, najmä kvôli rýchlemu rastu,“ vysvetľuje riaditeľka. A tento trend sa udržal do minulého desaťročia. Zdôrazňuje, že stav smrečín po veterných kalamitách od roku 2004 po 2007, ktoré nebolo dovolené spracovať a boli napadnuté podkôrnym hmyzom, je kritický. Podľa nej príroda využila chyby človeka, podkôrnikovi pripravila vhodné podmienky a ten sa premnožil. A to niekoľko rokov za sebou. V rámci výmery národného parku (NP) je podkôrnikovou kalamitou postihnutých približne 70 percent výmery smrečinových monokultúrnych lesov. Podľa odhadov bude rok 2009 prelomový a môže sa stať, že prídeme o 100 percent smrečinových porastov. Zamedziť hynutiu smrečinových porastov činnosťou podkôrnika i vplyvom klimatických zmien je už v tejto chvíli nemožné.

Problém sa týka všetkých
Bežné hospodárske lesy, ktoré celé desaťročia pestovali lesníci, boli kvalitné a mohol byť vyhlásený národný park. „Sme hrdí, že sme súčasťou systému Natura 2000. V pozícii NAPANT-u sú to najmä územia Ďumbierske Nízke Tatry a Kráľovohoľské Nízke Tatry – geograficky ich na západnú a východnú časť rozčleňuje horský priechod Čertovica. Obe tieto územia prekrýva ďalší prvok Natury 2000, a to chránené vtáčie územie Nízke Tatry. Ako celok je to vzácne územie a je na človeku, čo sa bude diať ďalej,“ vysvetľuje riaditeľka. Chcú udržať lúky aj lesy. Ako členský štát Európskej únie máme povinnosť zachrániť a minimálne udržať priaznivý stav biotopov, a teda aj biotopu smreka. Cieľom Správy NAPANT-u je pribrzdiť šírenie podkôrnika u mladých porastov, revitalizovať pôdy vápnením, rekonštruovať porasty (dosádzanie inej druhovej skladby drevín, napríklad buk, jarabina a pod.) aj za cenu ich čiastočného sprístupnenia. Podľa riaditeľky NAPANT-u sa doteraz uplatňuje tzv. „bezzásahovosť“ na takej obrovskej výmere, ktorá sa netýka už len lesníkov, ale celej verejnosti. Je možné, že o niekoľko rokov sa budeme pozerať v NAPANT-e na suché svahy s odkrytým skalným podložím. Aj v štvrtom, výnimočne i v piatom stupni ochrany sa dajú použiť cielené manažmenty v prospech udržania biodiverzity a stability porastov. „Uvidíme, či k nám bude príroda milosrdná a dopraje nám, aby sa vytvorila nová druhová skladba porastov lesov v NAPANT-e, alebo to bude ako pri podkôrnikovi. Môže sa stať, že príde k zosuvu pôd a do budúcnosti budeme mať len holé skaly. Tie nebudú zadržiavať vodu a vznikne problém s pitnou vodou nielen v týchto oblastiach. Nikto sa nezamyslel nad tým, čo príroda bude robiť, čo môže a tiež nemusí urobiť. Ani neposúdil a neodhadol! Ak bude príroda milosrdná k novým sadeniciam, tak v podstate ideme na „veľký cyklus lesa“, a to sú dve storočia. To znamená, že zelené vitálne porasty v takejto rastovej výške a majestátnosti ako dnes, uvidíme o 200 rokov. Chceli sme to ako spoločnosť?“ opisuje možné scenáre pri vymieraní smrekov Elena Gregorová.

Čo je ekologické, je tiež ekonomické
Do krásneho zeleného NAPANT-u prúdili davy turistov, na vyschnuté smreky sa nechce pozerať nik. Aký vplyv to bude mať na turistický ruch a kto nesie za tento stav zodpovednosť...? Národný park bola a je kultúrna krajina, nehovoríme o pôvodnej krajine, to sú len maličké územia v rámci NAPANT-u. Funkcia parku je nezastupiteľná kvôli udržaniu dobrých životných podmienok pre živočíšne aj rastlinné druhy. V chránenom území sú vzácne alebo ohrozené endemity – nikde inde sa nevyskytujúce rastliny či zvieratá. Správa parku sa prostredníctvom strážcov a odborných pracovníkov stará o územie parku, monitoruje, sleduje jeho stav a vývoj. Usmerňuje a navrhuje činnosti, ktoré prispievajú k priaznivému stavu. Niekedy je to však ťažké. Podľa Eleny Gregorovej veľmi chýba nelospoločenská, a tiež politická vôľa a legislatívne prostredie, ktoré by dostalo národný park do reálnej pozície výkonu a zásahu, s právnou subjektivitou, s dostatočnými ľudskými a technickými zdrojmi. „Národný park je vo všeobecnosti len pomyselná čiara, ktorú si ľudia nakreslili. Prírodné vzťahy fungujú aj cez túto čiaru. Správa parku nemôže obhospodarovať lesy, nie je vlastníkom ani poľnohospodárskej pôdy, nemôže realizovať veci v rámci tokov, lebo nie je správcom tokov, a pod. Ideálny stav by bol, keby správa mala vo výkone všetky činnosti v území. Dúfam, že sa v budúcnosti dožijem toho, že národný park bude mať právnu subjektivitu, to je preň jediná šanca,“ dodáva riaditeľka. Aj preto: „Nie boj, ale dennodenná spolupráca. Tak aspoň vymeňme bežne používané slovo „boj“ o ochranu prírody za „spoluprácu“. Strategickým partnerom sú pre správu parku vlastníci lesov, t.j. urbárne a pozemkové spoločenstvá, štátne lesy a agrosubjekty a ďalší, ktorí v parku vykonávajú činnosť.“ Podľa riaditeľky čo je ekologické, je v konečnom dôsledku (aj pre budúce generácie) ekonomické. Jedno bez druhého nejde a nemôže prispievať k biodiverzite, ani k trvalo udržateľnému rozvoju.

Autor článku: Bela LISÁKOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 32/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice