Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Biopalivá nespôsobujú zdražovanie potravín

Biopalivá nespôsobujú zdražovanie potravín
Aktuálne obvinenia šéfa Nestlé Petra Brabecka-Letmatheho sú podľa predsedu výkonnej rady Združenia pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB) Róberta Spišáka absolútne zavádzajúce a populistické. Argumenty voči biopalivám sa žiaľ začínajú opakovať a často sú len tendenčnou kritikou zo strany lobistov z potravinárskych firiem.

Podľa obvinení šéfa Nestlé Petra Brabecka-Letmatheho, ktoré vyslovil 20. januára 2013 na Globálnom fóre pre výživu a poľnohospodárstvo v Berlíne, mala produkcia biopalív z poľnohospodárskych komodít nemalý podiel na raste svetových cien potravín v minulom desaťročí.

"Ako stavovská organizácia pre sektor biopalív na Slovensku sa voči takýmto zavádzajúcim vyhláseniam musíme dôrazne ohradiť, tobôž keď ich vysloví človek stojaci na čele spoločnosti, ktorá má vďaka rastúcim cenám potravín enormné zisky, vykupuje africké kakao za smiešne sumy a minulý rok dokonca čelila obvineniam zo zneužívania detskej práce," povedal Spišák.

"Tým pádom spotreba obilnín na výrobu mäsa je 22-násobne vyššia ako spotreba na výrobu bioetanolu. Celosvetovo sa na výrobu bioetanolu spotrebujú len 3 % celkovej produkcie obilnín," dodal predseda ZVVB.

Ďalším nepodloženým argumentom šéfa Nestlé je podľa Spišáka tvrdenie o zodpovednosti biopalivového sektora za strojnásobenie cien niektorých potravinárskych produktov. "Pripomíname, že nárast cien sa netýka len potravín, ale celého širokého spektra komodít. Zvyšovanie cien má štrukturálny a demografický charakter a nie je možné ho zúžiť len na jeden alebo dva faktory," dodal.

Ceny potravín podľa neho pritom rastú kontinuálne už desiatky rokov a výroba biopalív ich ovplyvňuje minimálne. Svedčia o tom aj závery takých renomovaných inštitúcií, akou je Svetová banka, alebo posledné výskumy podielu spotreby kukurice na biopalivá, ktoré sa uskutočnili v USA. "Nehovoriac o tom, že výroba biopalív dnes drží nad vodou samotných poľnohospodárov, ktorí v tomto segmente objavili nové odbytište," spresnil Spišák.

Označenie biopalivového priemyslu za hlavného pôvodcu rastu cien potravín považuje ZVVB za skresľujúce, krajne tendenčné a populisticky motivované. "Démonizovať biopalivový priemysel s celkovým 3-% podielom na svetovej spotrebe obilnín, je typický príklad hľadania falošných súvislostí. Pán Brabeck-Letmathe by sa mal radšej sústrediť na svoje pôsobenie vo vedení Formule 1 a prestať s vykonštruovanými obvineniami voči biopalivárom," uzavrel Spišák.

Cieľom ZVVB je koordinovať činnosť a chrániť práva a záujmy svojich členov - významných slovenských výrobcov a odberateľov biopalív.

 

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.





Komentáre k článku:

georgekennethloaninvestment@gmail.com | 07-01-2019 08:28:53

Oznámte mi všetkým .. Potrebujete financovanie? Potrebujete úver pre vaše podnikanie alebo osobné potreby? Ponúkame všetky typy úverov fyzickým osobám alebo spoločnostiam bez ohľadu na vaše súčasné kreditné skóre. Pre ďalšie informácie nás neváhajte nás kontaktovať pre viac informácií skúste to a váš život zostane Finančne rovnaké :: kontaktujte nás prostredníctvom e-mailu: georgekennethloaninvestment@gmail.com

Ponúkame aj nasledujúce typy úverov: Osobné pôžičky (garantované a nezabezpečené) Komerčné úvery (poistenie a nezabezpečené) Úvery pre veľké spoločnosti. Konsolidačný úver - Program financovania s nízkou alebo nulovou menou vo výške 3%.

POŽADOVANÉ PRVÉ INFORMÁCIE:

Kompletné mená:
Krajina:
štát:
miesto:
Vek:
sex:
Kontaktné telefónne čísla:
Požadovaná suma:
Trvanie úveru:
povolanie:
Rodinný stav:
Účel úveru:

Ďakujem a Boh ti žehnaj.
kontaktujte nás prostredníctvom e-mailu: georgekennethloaninvestment@gmail.com
SOPHIA ARISE | 04-01-2019 15:30:00
Som Sophia Arise. Chcem dať spoľahlivé svedectvo o tom, ako som dostal pôžičku prostredníctvom KREDITNÉ INVESTÍCIE GEORGE KENNETH. Mám pôžičku vo výške 58000 eur. POZNÁMKA: Ak máte záujem o získanie pôžičky, obráťte sa na VIA EMAIL: georgekennethloaninvestment@gmail.com
normi | 29-03-2013 21:19:47
Biopaliva su nenormalne....preco sa nevyraba synteticky benzin, nafta z uhlia????? Skrz nejake 1 ppm CO2 radsej vyciciame podu a potraviny budeme kde pestovat??? v hydroponiach???
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice