Biomasa, meškajúca nádej
Uhľovodíkové zdroje energie, tzv. fosílne palivá (uhlie, zemný plyn, ropa) v celosvetovom meradle narúšajú našu biosféru, čím otvárajú priestor nežiaducemu skleníkovému efektu. Proti tomuto neduhu treba bojovať. Jednou z ciest je nahradiť energiu z fosílnych palív vodnou, veternou, geotermálnou či slnečnou energiou a biomasou. Práve o biomase z poľnohospodárstva sme hovorili s prezidentom Združenia pre poľnohospodársku biomasu, Ing. Františkom Zachardom, CSc.
„Poľnohospodársku biomasu možno rozdeliť do troch základných skupín, a to na biomasu vhodnú na spaľovanie, na výrobu bioplynu a na výrobu tekutých biologických palív,“ uvádza nás do tematiky F. Zacharda. Technológia priameho spaľovania biomasy je najbežnejším spôsobom jej energetického využitia. V praxi sa táto metóda overila a je dostupná na vysokej úrovni. Podľa F. Zachardu sa spaľovacie zariadenia dodávajú v rôznych vyhotoveniach a výkonoch, pričom sú schopné spaľovať prakticky akékoľvek palivo – počnúc drevom – až po slepačí trus či komunálny odpad. Na Slovensku ročne produkujeme 3,02 mil. ton biomasy z výmery vyše 1 mil. hektára. Časť produkcie slamy z hustosiatych obilnín sa pridáva do kŕmnej dávky hospodárskych zvierat a časť sa používa na podstielku. Aby sa dosiahla produkcia, vhodná na energetické využitie, treba túto hodnotu znížiť o produkciu slamy z hustosiatych obilnín. Na otázku, či má slovenské poľnohospodárstvo dostatok potenciálu na výrobu biomasy, F. Zacharda uvádza: „Teoreticky je možné v poľnohospodárstve vyrobiť až 46 PJ energie z poľnohospodárskej biomasy bez toho, aby jej energetické využívanie negatívne vplývalo na živočíšnu výrobu alebo výživu pôdy. Táto hodnota až päťnásobne prevyšuje súčasnú spotrebu energie v tomto odvetví, pohybuje sa okolo 9,4 PJ.“ (PJ znamená peta joule, 1 PJ sa rovná 1015 joule, pozn. red.) Na Slovensku teoreticky možno využívať na energetické účely až 1,8 mil. ton slamy z hustosiatych obilnín, kukurice, slnečnice či repky, čo predstavuje energetický ekvivalent 25,5 PJ. Táto energetická hodnota sa dá zvýšiť aj využívaním drevnej biomasy.
Autor článku: Eva Pichlerová
Zdroj: týždenník Farmár, pilotné čislo/2008