Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

BIO - Ako ich spoznať?

AgroserverPotraviny
BIO - Ako ich spoznať?
BIO alebo EKO? A či oboje? A je všetko, čo je BIO, naozaj EKOlogické?



Z Nemecka, ktoré je známe najväčším trhom s ekologickými produktmi, sa v novembri minulého roka šírila správa, že biovajcia niekoľkých veľkých nemeckých producentov nie sú ekologické. Ako potvrdili nemeckí kolegovia, ktorí sú, čo sa týka kontroly veľmi prísni a precízni, nezaregistrovali žiadny prípad, kedy by producent nevyrobil potravinu v súlade s pravidlami ekologického poľnohospodárstva. Spoločnosti produkujúce vajcia obvinila mimovládna organizácia ochrancov zvierat. Na rozdiel od Nemecka, na Slovensku sme už zaznamenali výskyt potravín a krmív, ktoré boli označené ukazovateľom ekologického poľnohospodárstva, no výrobcovia neboli registrovaní v systéme ekologického poľnohospodárstva na Ústrednom kontrolnom a skúšobnom ústave poľnohospodárskom (ÚKSÚP) a ani neuplatnili pravidlá výroby biopotravín. Výroba produktov teda nebola skontrolovaná z pohľadu kvality BIO. Napríklad v supermarketoch sme odhalili pekárenské produkty, ktoré síce boli vyrobené z biosuroviny, ale spôsob ich prípravy nezodpovedal pravidlám platným pre ekologickú poľnohospodársku výrobu. A tak supermarkety museli označenie BIO odstrániť.

Rovnaké pravidlá
Ekologická poľnohospodárska výroba predstavuje komplexný systém manažmentu poľnohospodárskych biofariem, spracovávania primárnych poľnohospodárskych bioproduktov na biopotraviny, biokrmivá. Vo všetkých 27 členských štátoch európskeho spoločenstva sa riadi rovnakými princípmi a pravidlami. Ciele, zásady a podrobné pravidlá celého systému sú zamerané na ochranu životného prostredia, prírodných zdrojov a biodiverzity. V živočíšnej výrobe najmä na pohodu zvierat a prístup ekologicky chovaných zvierat k voľným plochám či pasienkom. Pri výrobe biopotravín zase kladie dôraz na prírodné látky a procesy s vylúčením používania geneticky modifikovaných látok. Ekologická poľnohospodárska výroba vo výraznej miere prispieva k rozvoju a revitalizácii vidieka. Zabezpečuje potreby spotrebiteľov so záujmom o ekologické produkty. V ostatnom čase na Slovensku sledujeme narastajúci záujem o biopotraviny, i keď stále je to len malá skupina obyvateľstva, ktorá aj vie, čo sa skrýva pod označením BIO.

Ekotrhu vládne západ
Najväčší trh ekologických potravín si udržiava Nemecko s obratom 5,4 miliardy eur, no najvyššiu spotrebu ekologických potravín v Európe eviduje Švajčiarsko so 105 eurami na obyvateľa. V Európskom spoločenstve prvenstvo patrí spotrebiteľom Dánskeho kráľovstva s 97 eurami na obyvateľa, potom Rakúšanom s 89 eurami a Nemcom so 66 eurami. V Nemecku už roky prebieha štátna kampaň, ktorá informuje obyvateľov o kvalite BIO. V propagácii ekologickej poľnohospodárskej výroby sa výrazne aktivizuje aj Francúzsko. Naši susedia, rakúski spotrebitelia, svoje nároky na biokvalitu dnes už uspokoja aj vo viacerých biosupermarketoch. Okrem bohatého sortimentu domácich biopotravín ponúkajú aj tie, ktoré sa do Rakúska dostávajú z iných členských štátov v rámci voľného pohybu tovaru v Európskom spoločenstve, alebo sú dovezené z tretích krajín režimom platným pre kvalitu BIO.

Od januára značenie po novom
Spotrebitelia si často lámu hlavu nad tým, ktoré ukazovatele sú zárukou toho, že biopotravina bola vyrobená pri dodržiavaní všetkých prísnych pravidiel výroby, kontroly a certifi kácie, ale aj nad tým, ktoré ukazovatele sú nositeľmi odkazu na ekologickú poľnohospodársku výrobu. Pravidlá ekologickej výroby a označovanie ekologických produktov sa od 1. januára 2009 riadi podľa nového nariadenia európskej Rady č. 834/07 v znení neskorších predpisov o ekologickej výrobe a označovaní ekologických produktov, ktorým sa rušia doteraz platné pravidlá pre ekologické poľnohospodárstvo. Nové nariadenie ustanovuje základné kritériá označovania kvality BIO spracovaných aj nespracovaných, jedno- či viaczložkových bioproduktov. Tie musia byť vyrobené a kontrolované podľa pravidiel ekologickej poľnohospodárskej výroby. Aby spotrebiteľ bol jednoznačne a transparentne informovaný, označovanie kvality BIO sa uvádza na obale či na etikete. Ak je to vhodnejšie, tak na prstenci či krúžku sprevádzajúcom produkt pochádzajúci z ekologickej poľnohospodárskej výroby. Ale tiež na informačných letákoch konkrétneho bioproduktu a prirodzene aj na všetkých jeho dokumentoch. V novom európskom nariadení sa nezabúda ani na reklamu bioproduktov, ktorá podáva informácie, propaguje a má za cieľ vyvolávať dôveru verejnosti ku kvalite BIO. Poľnohospodársky produkt sa jednoznačne považuje za ekologický produkt, ak je označený pojmami a ukazovateľmi odkazujúcimi na ekologickú poľnohospodársku výrobu. Tie sú prísne kontrolované.

Na 95 percent eko
Ukazovatele na ekologických produktoch garantujú kupujúcemu, že produkt a jeho zložky boli získané dodržiavaním pravidiel ustanovených pre ekologickú poľnohospodársku výrobu. Medzi ne v prvom rade patria pojmy ako ekologické, biologické, ich odvodeniny alebo zdrobneniny, teda výrazy bio a eko, ktoré sa môžu používať samostatne alebo v kombinácii na celom území eurospoločenstva a v ktoromkoľvek úradnom jazyku Európskej únie. V slovenskom jazyku sú už dlhšie zavedené pojmy biopotravina a ekologické poľnohospodárstvo, nanovo aj ekologická poľnohospodárska výroba. Tieto pojmy sa môžu používať pri označovaní a reklame spracovaných biopotravín, vyrobených podľa predpísaných kritérií – ak obsah ekologických zložiek predstavuje minimálne 95 percent hmotnosti všetkých prítomných poľnohospodárskych zložiek. V prípade nespracovaných a živých poľnohospodárskych produktov, sa uvedené pojmy vzťahujúce na ekologický spôsob poľnohospodárskej výroby, môžu používať len vtedy, keď všetky zložky daného produktu boli vyrobené v súlade s požiadavkami ekologickej poľnohospodárskej výroby. Ide napríklad o obilniny či výrobu surového kravského mlieka, ovčej hrudky a podobne.

Bio aj pri spracovanej zverine
V obchodnej sieti sa odteraz budete môcť stretnúť aj so spracovanými potravinami, ktoré nie sú pri obchodnom názve označené bio, ale pri jednotlivých zložkách pochádzajúcich z ekologickej poľnohospodárskej výroby áno. V danom produkte sú takéto biozložky zastúpené v ľubovoľnom podiele, prirodzene pri splnení predpísaných požiadaviek. Umožňuje to nové európske nariadenie. Aj pri výrobe takejto potraviny musí byť výrobca registrovaný na ÚKSÚP-e a zároveň ho kontroluje inšpekčná organizácia pre ekológiu. Novinkou je uvádzanie pojmu odkazujúceho na ekologickú poľnohospodársku výrobu v zozname ekologických zložiek spracovaných potravín v prípade, ak hlavnou zložkou je produkt poľovníctva alebo rybolovu a ostatné zložky sú ekologického pôvodu. Pritom musia byť dodržané ustanovenia výroby biopotravín.

Prvá súčasť označovania bioproduktu
Podľa európskeho nariadenia musia byť ukazovatele odkazujúce na ekologickú poľnohospodársku výrobu sprevádzané európskym kódom tej inšpekčnej organizácie, ktorej ekologický prevádzkovateľ podlieha pri kontrolách dodržiavania pravidiel tejto výroby. Číselný kód súkromným inšpekčným organizáciám, oprávneným vykonávať kontroly dodržiavania pravidiel, ako aj certifikovať vyprodukované bioprodukty, vydávajú príslušné orgány pre ekologickú poľnohospodársku výrobu v predmetnom členskom štáte Európskeho spoločenstva. Na Slovensku inšpekčnej organizácii Naturalis SK, s. r. o., číselný kód SK-02-BIO vydal ÚKSÚP, ktorému táto povinnosť vyplýva zo zákona. ÚKSÚP je zaregistrovaný Európskou komisiou na vykonávanie úloh, kompetencií a povinností príslušného orgánu pre ekologické poľnohospodárstvo na Slovensku. Číselný kód inšpekčnej organizácie zahŕňa skratku označujúcu členský štát (SK pre Slovenskú republiku), ďalej referenčné číslo, o ktorom rozhoduje príslušný orgán (na Slovensku ÚKSÚP) a tiež pojem, ktorý preukazuje nadväznosť na ekologickú poľnohospodársku výrobu (pre Slovensko BIO).

Druhá súčasť označovania
Uvádzanie grafického znaku inšpekčnej organizácie je v súlade s novými predpismi Európskej únie a je možné od 1. januára 2009, keďže vo viacerých členských štátoch sa práve logo inšpekčnej organizácie stalo magnetom pre kupujúceho a predstavuje jeden z prvkov dôvery v kvalitu BIO pre konzumenta. Okrem súkromných grafických znakov ustanovuje nové nariadenie navyše aj uvádzanie národných grafických znakov pri označovaní produktov, ich prezentácii a reklame, za podmienky, že tieto produkty spĺňajú náročné európske ustanovenia ekologickej poľnohospodárskej výroby. Slovenský grafický znak ekologického poľnohospodárstva ustanovuje príloha k zákonu č. 421/2004 Z.z. o ekologickom poľnohospodárstve v tvare, ktorý je už spotrebiteľom známy z označovania kvality BIO a bude sa uvádzať aj pri prezentácii a reklame ekologických produktov vyrobených na Slovensku.

Tretí diel povinný až o rok
Treťou súčasťou označovania kvality BIO je logo Európskeho spoločenstva pre ekologickú poľnohospodársku výrobu. Jeho používanie však bude povinné až od 1. júla 2010. Dovtedy je nepovinné. Logo EÚ prinesie so sebou aj povinné uvádzanie označenia miesta poľnohospodárskej výroby surovín, z ktorých sa bioprodukt skladá, a to v zornom poli loga. Aplikovateľné budú tri podoby označenia miesta výroby: Poľnohospodárstvo EÚ – ak sa poľnohospodárske ekologické suroviny vyrobili v EÚ, Poľnohospodárstvo mimo EÚ – ak sa poľnohospodárske ekologické suroviny vyrobili v tretích krajinách, ich kombinácia Poľnohospodárstvo EÚ/ mimo EÚ. Nové európske nariadenie ustanovuje tiež možnosť uvádzania skratky názvu krajiny, kde bioprodukt vyrobili. Zavedením tohto nového princípu sa kupujúci jednoznačne dozvie o pôvode biopotraviny, čo spotrebitelia privítajú. Logo spoločenstva sa nesmie používať pri označovaní produktov vyrobených v období konverzie, ani na spracovaných potravinách, kde sa pojmy odkazujúce na ekologickú výrobu uvádzajú pri zložkách. Európske spoločenstvo povoľuje výnimku na obchodovanie s produktmi rastlinného pôvodu vyrobenými v období konverzie, t.j. prechodného obdobia na ekologickú poľnohospodársku výrobu. Tieto produkty nemajú status ekologických produktov, a preto pre ne platia osobitné kritériá označovania, kde sa prirodzene uvádza aj číselný kód inšpekčnej organizácie, ktorá u prevádzkovateľa vykonáva kontrolu dodržiavania pravidiel ekologickej poľnohospodárskej výroby.

Prvoradá dôvera
Nové označovanie, čiastočne uplatňované od roku 2009 a vo svojej úplnosti od 1. júla 2010, prináša spotrebiteľom jednoznačnejšiu orientáciu pri rozoznávaní ekologických produktov, ktoré spĺňajú náročné kritériá výroby a kontroly takejto výroby. Spotrebiteľom v celej Európskej únii umožní jednoduchšiu identifikáciu pôvodu ekologických produktov so zárukou, že pri ich výrobe boli dodržiavané náročné pravidlá ekologickej poľnohospodárskej výroby. Všeobecným princípom uvádzania ukazovateľov odkazujúcich na ekologickú poľnohospodársku výrobu, je ich uvádzanie na výraznom mieste tak, aby boli ľahko viditeľné, zreteľne čitateľné a nezmazateľné. Označovanie odkazu na spôsob ekologickej poľnohospodárskej výroby však nesmie vo farbe, formáte, veľkosti a type písma upútavať viac pozornosti ako vlastný názov alebo opis produktu. V žiadnom prípade nesmie zavádzať kupujúceho.
Ukazovatele ekologickej poľnohospodárskej výroby sa ani v jednom z členských štátov únie nesmú používať pri produktoch, ktoré nespĺňajú požiadavky na výrobu. To by viedlo k strate dôvery spotrebiteľa. Na Slovensku sa na základe zákona o ekologickom poľnohospodárstve za klamlivé označenie môže uložiť pokuta do výšky 33 193,92 eur, čiže milión korún. Momentálne registrujeme na ÚKSÚP-e 56 výrobcov biopotravín, ktorí podliehajú systematickej kontrole dodržiavania pravidiel ekologickej poľnohospodárskej výroby, a to v súlade s európskymi predpismi minimálne raz do roka. V súčasnosti je certifikovaných vyše 175 rôznych druhov slovenských biopotravín a ich sortiment narastá.

(Autorka je riaditeľka Odboru životného prostredia a ekologického poľnohospodárstva, ÚKSÚP)
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 8/2009




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice