Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 24. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Až sa lúka zazelená

AgroserverZáhrada
Až sa lúka zazelená
A trávy bude po kolená – nepomôžu nám lopaty na sneh ani iné, momentálne také frekventované pomôcky.

Jar – či tomu veríme, alebo nie – skôr alebo neskôr zvíťazí. Aj keď vyznávači kultu skleníkového efektu a nadšenci globálneho otepľovania v mystickom vytržení veria, že po zime príde hneď leto. Skrátka, budeme potrebovať niečo, s čím prvú jarnú trávu skrotíme. Ponechám bokom tradičné, väčšinou už iba folklórne využívané rekvizity, ako je manuálna kosa či kosák a uvediem základné typy kosačiek.

Predovšetkým si zmerajme pozemok: na štvorhektárovú lúku nevystačíme s vreckovým akumulátorovým zastrihávačom, tak ako na malú skalku či predzáhradku nebudeme potrebovať dvojtonový, štyridsaťkoňový traktor. Samotné sekačky potom delíme na: strunové, rotačné, cylindrické a lištové. Podľa pohonu na elektrické a benzínové.

Strunové sekačky

To sú tie rovné alebo zahnuté hliníkové "tyče", na konci ktorých rotuje cievka navinutou silonovou strunou. Do predzáhradky, najmä ak je blízko zástrčka, stačí prístroj elektrický (tzv. vyžínač), na väčšie a vzdialenejšie plochy a najmä do členitého terénu volíme prístroj benzínový (tzv. krovinorez).

Rotačné sekačky

Známe štvorkolky s motorom uprostred a s hriadeľom zakončeným dvojlistovým oceľovým nožom, pripomínajúcim vrtuľu. Cena v závislosti od výkonu motora, šírky záberu noža a najmä – podľa toho, či ide o kosačku samohybnú (s tzv. pojazdom), alebo jednoduchú, ktorú pred sebou tlačíme ako detský kočík.

Samohybnú kupujeme len na veľké plochy a do svahov - aj keď predavač bude tvrdiť niečo iné. Volíme radšej typ benzínový: ťahať za sebou 50-metrový kábel nie je príjemné, ani bezpečné.

Cylindrické sekačky

Alebo, ak chcete, vretenové. Ide o sériu nožov usporiadaných do miernej špirály, rotujúcich nie vodorovne so zemou, ale kolmo voči nej.

Tráva sa dostáva medzi nože a pevnú planžetu, takže zástrih je dokonale rovný. Za rotujúcimi nožmi býva niekedy umiestnený valec. Takéto náradie dostaneme aj v bezmotorovej verzii: na menšie a rovné plochy to celkom postačí.

Lištové sekačky

To sú tie dvojkolesové malotraktory so širokým hrebeňom, namontovaným akoby namiesto "spojlera". Princíp strihu pripomína strojček, aký poznáme od holiča. Táto podobnosť nám neunikne najmä pri zastrihávačoch trávnika na akumulátorový pohon. 

Benzín alebo motor?

Elektrické náradie je tichšie a vyjde nás lacnejšie – ale pozor: kábel stojí niekedy viac, než samotný  vyžínač! Akumulátorové treba podchvíľou dobíjať. Na krovinorezy a rotačné sekačky je najlepší  benzínový pohon. Vysoký výkon, možnosť samohybnej verzie, manipulovateľnosť aj ďaleko od domu,  omamný odér fosílneho paliva a vzrušujúci pocit "jazdy" – aj keď pri kosení chodíme po vlastných.

 

Zdroj: Agroserver.sk





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice