Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Agrorezort opäť navrhuje zákon o neprimeraných podmienkach

AgroserverLegislatíva
Agrorezort opäť navrhuje zákon o neprimeraných podmienkach
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny. Obdobný zákon predchádzajúca vláda zrušila.

"Cieľom zákona je presadzovanie opatrení, ktoré by zamedzili zneužívaniu ekonomického postavenia obchodných reťazcov, vytvorili podmienky na zlepšenie trhového dohľadu a hodnotenia situácie na vnútornom trhu, ako aj podmienky na zvýšenie podielu kvalitných slovenských potravinárskych výrobkov na vnútornom trhu," uvádza agrorezort v predkladacej správe k zákonu. Výkon kontroly neprimeraných podmienok má vykonávať MPRV SR. Účinnosť zákona sa predpokladá od 1. januára 2013.

Neprimeranou podmienkou v obchodných vzťahoch je podľa návrhu zákona peňažné plnenie dodávateľa, napríklad za jeho zaradenie do registra dodávateľov u odberateľa, za zaradenie potraviny dodávateľa do evidencie výrobkov predávaných odberateľom, za časovo obmedzené umiestnenie potraviny dodávateľa v prevádzkarni odberateľa či za realizáciu obchodnej propagácie odberateľa, nákupu alebo investícií odberateľa, hlavne v rámci obnovy prevádzkarní alebo v rámci rozširovania obchodnej siete odberateľa.

Neprimeranou podmienkou je podľa MPRV SR napríklad aj peňažné plnenie dodávateľa, ktorého celková suma je viac ako 3 % z ročných tržieb dodávateľa za potravinu dodanú jednotlivému odberateľovi v kalendárnom roku, kedy prišlo k peňažnému plneniu, alebo za obchodné aktivity odberateľa zamerané na podporu predaja, či platby na obchodné aktivity odberateľa potraviny, alebo na potravinu dodávanú a predávanú pod obchodnou značkou odberateľa, najmä zľavy, dary, bonusy, rabaty a skontá, alebo za umiestnenie potraviny na určitom mieste v prevádzkarni odberateľa.

Za neprimeranú podmienku návrh zákona považuje aj vykonávanie kontrol, na náklady výrobcu alebo dodávateľa, priestorov výrobcu alebo dodávateľa odberateľom alebo ním poverenou fyzickou osobou alebo právnickou osobou vrátane požadovania vykonania rozborov a skúšok predmetnej potraviny na náklady výrobcu alebo dodávateľa, či vrátenie potraviny dodávateľovi pred alebo po uplynutí dátumu jej spotreby, dátumu jej minimálnej trvanlivosti bez právneho dôvodu.

Priestupku podľa zákona o neprimeraných podmienkach sa dopustí fyzická osoba, ak pri výkone kontroly nepredloží v určenej lehote požadované podklady alebo informácie, neposkytne pravdivé a úplné podklady alebo informácie a neumožní ich preverenie, alebo neumožní vstup do objektov kontrolovaného účastníka obchodného vzťahu, alebo neposkytne sám alebo prostredníctvom svojho zamestnanca požadované informácie. "MPRV SR v tomto prípade uloží pokutu za priestupok od 100 eur do 5000 eur," konštatuje sa v návrhu zákona.

Správneho deliktu sa podľa tohto zákona dopustí právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ, ktorá v obchodnom vzťahu dohodne vo svoj prospech neprimeranú podmienku. "MPRV SR za správny delikt uloží pokutu od 10.000 eur do 300.000 eur," dodáva agrorezort v návrhu zákona.

 

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice