Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 28. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Aby nám včely neuleteli...

AgroserverVčelárstvo
Aby nám včely neuleteli...
Horia úle. Oheň ničí včelstvá napadnuté morom včelieho plodu. Niet inej cesty. Nad včelami po celom svete už vyše sto rokov visí fatálna hrozba – Varroa destructor – klieštik a mor včelieho plodu. Včom spočíva nebezpečenstvo klieštika? Drobný roztoč sa prichytáva na tele včiel a na ich plode v plastoch a saje im tekutiny z tela. Včela znesie aj niekoľko klieštikov, ale stratou tekutín natoľko oslabne, až zomrie. S morom včelieho plodu sa boríme už vyše sto rokov. Včely sa ním nakazia z bacila Penibacilus larvae. Vedci zistili, že ak čerstvo vykľutá včela prežije svojich prvých 24 hodín, už sa morom nenakazí. Mor včelieho plodu je niečo podobné ako salmonela u ľudí.

Jesenné preliečenie
Október je prvý jesenný mesiac, v prírode sa začína čas vegetačného pokoja. Ak sú denné teploty okolo 10 stupňov a nočné teploty klesnú pod túto hranicu, včely sa zhlukujú v medziplástových uličkách do tzv. zimného chumáča. To je čas na kontrolu – ak sú plásty pri pohľade zvrchu zaviečkované, včelstvo pokojné, všetko je poriadku. Ak v auguste vložil včelár do úľov prípravok na preliečenie včiel, vyberie ho. Potom už môže pokojne vyčkávať jar. No nie je to vždy takéto ideálne. Včelárstvo v súčasnosti poskytuje plný alebo čiastkový zdroj príjmu pre približne 14-tisíc včelárskych rodín zo slovenských regiónov. Včelárstvo prispieva aj k ekologickej rovnováhe v prírode. Treba si pripomenúť známu myšlienku Alberta Einsteina o tom, že ak vyhynie posledná včela na tejto planéte, ľudstvu ostanú len štyri roky života. V roku 2006 sa celkový počet včelstiev vyšplhal na 246 259. Odvtedy však prešli dve zimy, ktoré zásadne znížili počet včelstiev. O koľko? To sa ešte presne nevie, ale v niektorých lokalitách išlo o úhyn včelstiev aj o vyše 20, dokonca i 40 percent. Príčina? Zrejme klieštik a mor včelieho plodu. Profesor Jozef Čižmárik z Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave tvrdí, že súčasnú situáciu vo včelárstve na Slovensku možno charakterizovať ako stále zostupnú, sme stále v recesii, ktorá trvá od roku 1989. V tom roku bol na Slovensku najväčší počet včelstiev počas svojej histórie: priemerná hustota 9,5 včelstva na štvorcový kilometer. Tento počet však prudko klesol. V súčasnosti dosahuje asi 6,5 až 7 včelstiev na kilometer štvorcový. A to sme už na hranici rentabilnej opeľovacej činnosti, ktorú Slovensko potrebuje.

Prežívajú, ale...
Podľa podpredsedu Slovenského zväzu včelárov Pavla Hovorku zimy v rokoch 2006 a 2007 boli mierne, viacerí včelári podcenili znižovanie alebo potláčanie varroázy. Roztoče sa živia na včelstvách, odsávajú včeliu krv – hemolymfu. „Našťastie, včely prežívajú, ale treba sa im venovať,“ tvrdí Pavel Hovorka. „Baktéria, ktorá vyvoláva mor včelieho plodu, sa dá zničiť len ohňom alebo horúcim voskom. Najviac k tejto situácii prispeli včelári, ktorí, žiaľ, nedodržiavajú včelárske hygienické zásady. Nemali by navštevovať svojich včelárskych susedov, ku svojim včelstvám by nemali nikoho púšťať okrem veterinárov.“ Všetky včelstvá na území Slovenska je potrebné v optimálnom časovom období odborne ošetriť proti klieštikovitosti liečivami, povolenými Štátnou veterinárnou a potravinárskou správou SR. Zároveň by mali asistenti tejto správy dohliadnuť na plošné ošetrenie včelstiev a prevenciu proti varroáze, ako aj na ošetrenie včelstiev proti tejto chorobe. Riaditeľka Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne Mária Kantíková v tejto súvislosti uviedla, že majú pod dozorom ohniská výskytu chorôb včelstiev. V súčasnosti sa robí celonárodný monitoring výskytu varroázy. Nechcela sa však vyjadriť k tomu, koľko ohnísk nákazy objavili v tomto roku.

Včelárenie s klieštikmi?
Medzi včelármi uznávaný odborník Vladimír Sokol chová včelstvá v okolí Raslavíc v okrese Stará Ľubovňa. Porozprával nám o svojich skúsenostiach: „Na celom teritóriu Slovenska dnes niet a ani sa nenachádza žiadna lokalita bez klieštika včelieho, počnúc aj mojou lokalitou. Kto sa nenaučil včeláriť s klieštikom dodnes, ten asi ťažko dosiahne slušný hospodársky výsledok. Ešte stále veľká časť včelárov doslova podceňuje klieštika včelieho. Plačú a horekujú, keď je už neskoro. Veľa sa o tom hovorí, aj píše, ako tomu predísť. Treba si zootechnické postupy osvojiť a prísne dodržiavať. Dnes sa na sto percent vie, že včelstvá napadnuté klieštikom sú bez pomoci človeka odsúdené na zánik.“ K moru včelieho plodu, ktorý Vladimír Sokol považuje za ešte vážnejší problém, uviedol: „Ide o bakteriálnu nákazu včelieho plodu. Táto choroba sa nesmie liečiť žiadnym medikamentom. Postihnuté včelstvá sa musia utratiť a spáliť spolu s úľom a medom. Mor včelieho plodu sa roznáša medzi včelstvami najmä potravou a tou je práve kontaminovaný med z nakazených včelstiev.“ Inými slovami, akákoľvek snaha zachrániť či už postihnuté včelstvo, včelie dielo alebo med z týchto včelstiev, vedie iba k opätovnému prepuknutiu nákazy v neskoršom čase alebo i k zavlečeniu nákazy do čistých včelárskych lokalít.

Východiská?
Podľa Vladimíra Sokola predchádzať takýmto situáciám sa dá iba disciplinovanosťou, chovaním silných a zdravých včelstiev so schopnosťou odolávať týmto chorobám. Dnes sa robí aj u nás na Slovensku výber a selekcia včelstiev na odolnosť proti chorobám vo včelstvách. Iba v krátkosti uvediem: je to selekcia včelstiev na čistiaci pud (schopnosť včiel včas zistiť a odstrániť podozrivú a chorú larvičku) a varroatoleranciu (schopnosť včiel zbavovať sa a eliminovať klieštika na čo najnižšiu početnosť). Touto problematikou sa u nás zaoberajú renomované včelárske a veterinárne inštitúcie. Na Slovensku máme vytvorené Združenie chovateľov včelích matiek slovenskej kranskej včely. V tomto združení sú zoskupení špičkoví chovatelia včelích matiek. Treba, aby sa plemenný materiál z týchto renomovaných chovov dostal aj do ostatných teritórií Slovenska.

Včelári v strehu
Predseda Slovenského zväzu včelárov Ľudovít Gál na nedávnej 16. medzinárodnej konferencii zlepšovateľov a vynálezcov vo včelárstve v Bratislave uviedol, že včelári by mali byť stále v strehu. Znamená to, že okrem starostlivosti o svoje včelstvá by sa mali zaujímať aj o nové technické a technologické novinky. „Účasť na takýchto podujatiach znamená získať rozum zadarmo. Každý včelársky rok je iný. Istý človek mi povedal, že odkedy vymysleli medomet, odvtedy sa vo včelárstve nič nezmenilo. Našťastie, platí to len pre malú časť včelárov, ale tí nechodia na takéto podujatia. Sedia doma za pecou a myslia si, že všetko vedia a vôbec ich netrápi, že na jar, keď otvoria úle, bude tam ticho a budú tvrdiť, že im uleteli včely,“ hovorí Ľudovít Gál. Dodáva, že po dlhých rokoch úspešného včelárstva na Slovensku i v Čechách dospeli k poznaniu, že trhové hospodárstvo zastihlo včelárov nepripravených. „Ak sa má situácia zlepšiť, je potrebné zmeniť myslenie včelárov a naučiť ich zhodnocovať výsledky svojej práce.“ Českí včelári sú disciplinovanejší. Potvrdil to aj Robert Šmied z Českého zväzu včelárov. Podľa neho evidujú 47-tisíc včelárov, zo zákona vyplýva pre nich povinnosť registrovať sa. A tak vedia, že aj české včely postihla varroáza a uhynulo ich asi 20 percent.

Presná evidencia na obzore?
Boj proti chorobám včelstiev sa na Slovensku podcenil. A je dosť takých včelárov, ktorí nekontrolujú svoje včelstvá podľa predpisov, zanedbávajú ich zdravotný stav a keď už nákazy v ich včelstvách prepuknú, je neskoro. V tomto smere zrejme pomôže vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva SR z marca tohto roku, podľa ktorej sa včelári museli zaregistrovať do konca septembra. Centrálnym registrom sa stal Ústav včelárstva v Liptovskom Hrádku. Už koncom júna v ňom evidovali 14-tisíc včelárov. Potvrdila nám to pracovníčka ústavu Tatiana Čermáková. Podľa nej je cieľom spresniť počet včelárov na celom území Slovenska, pretože najväčšie problémy v chove sú práve u tých, ktorí nie sú registrovaní. Je to v záujme zabezpečenia dobrého zdravotného stavu včelstiev a predchádzaniu vzniku nebezpečných nákaz, ako aj rýchlej diagnostiky nákazového ochorenia. Na záver azda jedna dobrá správa: Britskí včelári objavili proti klieštikovi biologickú zbraň. Sú ňou huby a plesne, ktoré napádajú klieštika. Len aby u nás bolo kde túto zbraň použiť...

Autor článku: Eva PICHLEROVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 26/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice