Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Bardejovský med je svetovou jednotkou

AgroserverVčelárstvo
Bardejovský med je svetovou jednotkou
Nájdete v ňom všetko. Bzukot včiel, horúce leto aj tôňu stromov Čergovského pohoria. Farbu tmavej augustovej noci, keď blikajú myriady hviezd a jedle prenikavo šíria svoju živičnú vôňu... Svetový med z Bardejova. Ale aj nevtieravú sladkú chuť, ktorá hovorí o svetle a krásach obyčajného pozemského dňa. Reč je o tmavom mede, ktorý vyrába včelia farma Medar z Bardejova a ktorý patrí medzi najkvalitnejšie tmavé medy na svete. Jedľová medovica je raritou, unikátom, ktorý je okrem stredovekej architektúry ďalšou pýchou starobylého mesta na severe Šariša. V strede minulého mesiaca, 15. až 20. septembra bol v juhofrancúzskom meste Montpellier 41. ročník včelárskeho kongresu a výstavy Apimondia. Organizácia Apimondia zastrešuje národné včelárske zväzy a každé dva roky organizuje najväčšie celosvetové stretnutie včelárov, vedcov a spracovateľov včelích produktov. Tohtoročného kongresu sa zúčastnilo okolo 500 vedcov a 200 vystavovateľov z viac ako 100 krajín. Súčasťou podujatia je aj súťaž, do ktorej včelia farma Medar prihlásila svoju jedľovú medovicu. Výsledok je ohromujúci. V obrovskej konkurencii získal tento med plný počet bodov a odborná porota mu udelila zlatú medailu v kategórii jednodruhového medu. Výhercom je udelené právo označovať až do nasledujúceho kongresu v argentínskom Buenos Aires v roku 2011 svoje výrobky nálepkami a logom Apimondie a vyobrazením ocenenia, ktoré symbolizuje, že daný med je najlepší na svete v svojej kategórii.

V porote boli zástupcovia všetkých kontinentov, vypomáhal im aj laický zástupca. Hodnotili vzhľad, vôňu, konzistenciu a chuť vystavovaných produktov. Medy museli spĺňať nadštandardné kritériá, prísnejšie, ako ukladá európska legislatíva pre med, čo museli dokázať analýzy v zahraničných laboratóriách. Med Jozefa Voľanského získal 20 bodov, teda maximum, ktoré mohol v tejto kategórii dosiahnuť. Unikátom je, že ide už o tretie svetové ocenenie bardejovského jedľového medu. Zároveň je to potvrdenie faktu, že na Slovensku vieme vyrobiť kvalitné potraviny a nie sme odkázaní len na dovoz. Bardejovská farma teda zabodovala a získala zaslúžené ocenenie. Zo slov jej majiteľa Jozefa Voľanského však vyžaruje aj skromnosť a pokoj. Vlastne to, čo sa pri práci s včelami vyžaduje. „Za úspech vďačíme aj priaznivým klimatickým podmienkam v okolí Bardejova, ktoré výrobu oceneného medu umožňujú,“ priznáva bardejovský medár. Zároveň hovorí, že ide aj o nadväzovanie na tradíciu. Takýto med sa v Bardejove vyrába už stáročia. Až farma Medar si všimla, že ide o skutočný klenot, ktorý treba ponúknuť svetu.

Jedľová medovica
Čo je teda jedľová medovica, med, ktorý tak učaroval medzinárodnej porote v Montpellieri? Treba dodať, že tento lahodný produkt získal ocenenie už v roku 2005 na výstave Apimondia v Írsku. V roku 2008 na 1. svetovom sympóziu o medovicových medoch v bulharskom meste Carevo tmavý med z Bardejova použili ako referenčnú vzorku pre ideálny jedľovo medovicový med. Jozef Voľanský sa so svojím produktom zúčastnil súťaže aj v ďalekej Austrálii. „Med sa okrem vynikajúcej chute vyznačuje nádihernou tmavou farbou a vôňou,“ hovorí. „Obsahuje vysoké množstvo minerálov a stopových prvkov. Je to med, ktorý nepochádza z nektára kvetov. Včely ho vyrábajú zo sladkej šťavy, ktorú produkujú vošky druhu medovica jedľová – Cinara pectinatae, z čeľade Lachnidea.“ Podľa Jozefa Voľanského má bardejovský región mimoriadne priaznivé podmienky na to, aby sa tu vošky, producenti tejto medovice, dokázali rozmnožiť vo veľkom. Následne sa vošky živia nabodávaním vetvičiek jedlí a cicaním ich šťavy. Metabolizmus vošiek však nedokáže spracovať niektoré zložky tejto šťavy, a tak ju vylučuje vo forme sladkých kvapôčok, ktoré včely znášajú do úľa a vyrábajú z nich tmavý med, ktorý je vhodný aj pre alergikov, pretože neobsahuje peľové zrná. Jedľová medovica je o to vzácnejšia, že sa nedá vyprodukovať každý rok. „Závisí to od klimatických podmienok, či sú priaznivo naklonené voške, ktorá túto medovicu produkuje a ako sa dokáže vo veľkom množstve rozmnožiť,“ vysvetľuje Jozef Voľanský. „Sú tu však kvalitné jedľové porasty, najmä v Čergovskom pohorí. V čase, keď jedľa začne medovať, včely už nemajú iný zdroj znášky, a tak produkujú čistú jedľovú medovicu. Naše včelstvá sú umiestnené hlboko v jedľových lesoch. Príroda v okolí Bardejova je veľmi čistá, čo je ďalšie plus pre produkciu medu.“

Začínali s jedným úľom
Farma Medar začínala skromne. „Včeláril už môj otec, takže k včelám mám blízko,“ hovorí Jozef Voľanský. „Táto práca je pre mňa potešením a zároveň relaxom. Vypnem mobil a venujem sa len úľom a včelstvám.“ Jozef Voľanský začínal s jediným úľom. „Chcel som mať med pre seba a svoje deti,“ hovorí o pohnútkach, ktoré ho k užitočnej činnosti priviedli. Neskôr sa na včelárenie dal aj jeho brat a spolu zazimovali sedem rodín. V roku 2001 začal Jozef Voľanský nakupovať med pre českú spoločnosť Medokomerc. No nezabudol sa venovať rozvoju svojho včelárskeho umenia. Jeho učiteľmi sa stali skúsení včelári Michal Vinc a Ladislav Špaček. O rok neskôr si už ambiciózny podnikateľ kúpil prvý kočovný voz, k nemu o dvanásť mesiacov pribudol druhý. Pomohli aj fondy z EÚ. „V roku 2004 sme podali štyri projekty z opatrenia pre polosamozásobiteľské farmy. Tieto projekty nám schválili, a tak sme začali aj s výstavbou novej prevádzky na vytáčanie a balenie medu,“ spomína na prvé úspechy Jozef Voľanský. Farma Medar v roku 2006 otvorila v Bardejove včelársku predajňu. Nájdeme tu nielen med, ale aj ďalšie včelie produkty a včelárske potreby. Sviečky z včelieho vosku sú nielen krásne, ale aj pekne voňajú. Prinášajú pokoj a pozitívne pocity. Takže Bardejov má svoje historické i sladké tajomstvá. Na Baštovej ulici môžete obdivovať zachovanú stredovekú baštu, ale aj prácu „bardejovských“ včiel a ich majiteľa. V podstate ide o rodinnú farmu. Jozef Voľanský pracuje s bratom pri včelách, produkty firmy predáva švagriná Jozefa Voľanského, manželka jeho brata. V súčasnosti farma vlastní 180 produkčných včelstiev, každá včelia rodina vyprodukuje za sezónu 75 kg medu. „Počet včelstiev v najbližšej budúcnosti zvyšovať nechceme,“ zdôrazňuje Jozef Voľanský. „Skôr sa chceme zamerať na kvalitnú starostlivosť o tie rodiny, ktoré teraz máme.“ Včelstvá sú momentálne umiestnené na štyroch stanovištiach. Tri sú stabilné a na jednom firma zimuje kočovné vozy. Jedno stanovište slúži ako chovná stanica, kde si firma odchováva včelie matky pre vlastnú potrebu a kde sú umiestnené plemenné inseminované matky línie Vigor.

Chcú predávať finálny produkt
Je tu však aj ďalší a veľmi dôležitý cieľ. „Chceme dosiahnuť to, aby sme našu produkciu nepredávali ako surovinu, ale ako konečný, veľmi kvalitný produkt,“ načrtáva svoje plány farmár. A zďaleka už nezostáva len pri plánoch. Prevádzkareň na vytáčanie a balenie medu je postavená. Sladký obsah modrých sudov čaká na svoju cestu k spotrebiteľom u nás aj v zahraničí. Včelia farma Medar sa nemusí báť ani budúcnosti. Syn Jozefa Voľanského postavil v blízkosti prevádzkarne nádherný drevený úľ. Svetové ocenenie môže byť inšpiráciou pre celú slovenskú potravinársku a poľnohospodársku obec. Vieme vyrobiť produkty, ktoré môžu osloviť svet. Či už je to med, bryndza, mliečne a mäsové výrobky, resp. ďalšie potraviny. Mali by sme byť viac hrdí na to, čo dokážeme. Naši družstevníci, farmári či vinári by nemali byť nejakými trpenými a na zánik odsúdenými podnikateľmi v rámci EÚ. Oni to určite vedia. Pochopiť by to však mali aj tí, ktorí o ich podnikateľských osudoch rozhodujú a často rozhodnú v negatívnom zmysle. Či už v rámci Slovenska, ale aj v rámci celého Európskeho spoločenstva.

Autor článku: Pavol Hudák
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 41/2009




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice